Ročište za Dalekovod: Plan nije usvojen, vjerovnici predlažu novi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 12:36
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Na ročištu održanom dana 26.veljače 2013.g. u postupku predstečajne nagodbe za društvo Dalekovod d.d. utvrđene su tražbine vjerovnika te se pristupilo glasovanju, izvijestio je Dalekovod.

Većina vjerovnika Dalekovoda na današnjem je ročištu u postupku predstečajne nagodbe odbila plan financijskog restrukturiranja sačinjen prilikom otvaranja predstečajnog postupka, a skupina vjerovnika predložila je sastavljanje novog plana. Odluka vjerovnika o odbijanju plana restrukturiranja ne čudi s obzirom da je član Uprave Dalekovoda Goran Brajdić prije izjašnjavanja vjerovnika rekao da je taj plan neprovediv s obzirom da je sastavljen u okolnostima drukčijim od aktualnih te da očekuje da ga vjerovnici neće prihvatiti.

Potom je skupina vjerovnika, u kojoj su Zagrebačka banka i još tri banke iz grupe Unicredit, Hypo Leasing Croatia, Privredna banka Zagreb, HBOR i nekoliko tvrtki iz poslovnog sustava Dalekovoda, predložila sastavljanje novog plana. Novi plan skupina je dužna dostaviti u roku od 15 dana. O njemu se ima pravo očitovati dužnik odnosno Dalekovod te će nakon toga biti objavljen na mrežnim stranicama Fine.

Zanimljivo je da je skupina vjerovnika, u kojoj su država i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, glasovala za prihvaćanje plana restrukturiranja, ali to nije utjecalo na ishod budući da su dugovi Dalekovoda državi relativno mali i kreću se oko 21 milijun kuna, od ukupno 3,1 milijarde ukupno prijavljenih tražbina.

Prije ročišta na kojem su se vjerovnici izjašnjavali o planu restrukturiranja, održano je ročište za utvrđivanjem prijeboja, koje je proteklo bez bitnih primjedbi vjerovnika.

Dalekovod je prvo veliko poduzeće koje provodi predstečajnu nagodbu prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. U postupku sudjeluje oko 900 Dalekovodovih vjerovnika.

Član Uprave Dalekovoda Goran Brajdić u kratkoj izjavi za Hinu u stanci ročišta rekao je da tvrtka u dogovoru s ključnim vjerovnicima nastoji uspješno provesti predstečajnu nagodbu, a u prilog tome, po njegovim riječima, ide lijep broj sklopljenim poslova tako da je izgledan intenzivan poslovni angažman Dalekovoda u Hrvatskoj i inozemstvu u sljedećih nekoliko godina.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bravo.Kad vidis da Dalekovod pored sto zna dobro ugovorit posao zna isto i naplatit i izvuc extra profit ja se za tvrtku ne bojim ma koliki bili dugovi.To je trenutna situacija na trzistu i rezultat financijske krize. Vratite sposobnu Upravu i neka i dalje barem ugovaraju poslove i sklapaju ugovore kad se isti pojave.

Autocestu od Dugopolja do Ravče, čiju gradnju istražuju USKOK i policija zbog sumnje da je pri tome ukradeno oko 100 milijuna eura, opremala je tvrtka Dalekovod. Dodatni troškovi opremanja te dionice autoceste samo pri opremanju tunela porasli su 6,8 milijuna kuna. Glavni izvođač radova tada je bio splitski Konstruktor, a podizvođač Dalekovod, na koji se Konstruktor i poziva kad opravdava povećanje cijene opremanja tunela i astronomske cijene stavki troškovnika poput 8000 kuna za svijetleći znak “exit” ili 2700 kuna za ploču s natpisom za izlaz u slučaju nužde.

Podizvođački milijuni

Dalekovod je s Hrvatskim autocestama od 2001. do 2009. godine ugovorio radove ukupno vrijedne čak 4,2 milijarde kuna i opremio je sve autoceste u tom razdoblju iz nadležnosti HAC-a, ali i Autoceste Rijeka – Zagreb. Osim opremanja autoceste, Dalekovod je dobio i golemu većinu ugovora za izmještanje instalacija na gradilištima autocesta.

No osim izravnih ugovora s HAC-om, tvrtka koju vodi Luka Miličić bila je i podizvođač radova, npr. u opremanju tunela na dionici Dugopolje – Ravča, pa je i tako ubrala dodatne milijune kuna. Dalekovod je na autocesti od Splita do Ploča ukupno izravno ugovorio radove vrijedne 143,6 milijuna kuna. Od 4,2 milijarde kuna, koliko su vrijedili radovi s HAC-om, gotovo 800 milijuna kuna Dalekovod je dobio mimo javnog nadmetanja.

Tako je, prema dokumentaciji u našem posjedu, izravnom pogodbom Dalekovod dobio poslove vrijedne 420 milijuna kuna, a još pod stavkom iznimna nabava one vrijedne 383 milijuna kuna. Od naših izvora doznajemo i da je USKOK izuzeo svu dokumentaciju o ugovorima HAC-a i Dalekovoda pa je po svemu sudeći poslovanje i te tvrtke pod istragom u vezi s malverzacijama u cestogradnji.

Upućeni kažu da su posebno zanimljivi poslovi koje je Dalekovod dobivao kao iznimnu nabavu jer je za to bila potrebna odluka Vlade. Ti su se poslovi dijelili bez javnog natječaja pod objašnjenjem hitnosti završetka gradnje autoceste, odnosno zadnje faze prije puštanja u promet, a to je opremanje. Barem u slučaju Dalekovoda i odluka o iznimnim nabavama ministar Božidar Kalmeta, kao član Vlade, ne može reći da ništa ne zna, kao što to inače govori kad ga se pita o događanjima u HAC-u.

Kalmetina desna ruka

Predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić bio je u jako dobrim odnosima s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, ali i s Kalmetom, i to preko njegove desne ruke, bivšega državnog tajnika za infrastrukturu Zdravka Livakovića.

Miličić je tako u eri Ive Sanadera postao i jedan od dioničara splitskoga nogometnoga kluba Hajduka, a Dalekovod jedan od sponzora. Usto, Dalekovod je jedan od članova konzorcija Adrial koji je kupio svojedobno šibenski TLM, a kojemu je HEP prodavao struju po znatno nižim cijenama od tržišnih, što je HEP-u nanijelo štetu od 600 milijuna kuna i o čemu se vodi istraga i očekuje skoro podizanje optužnice.

Dalekovod: Sve poslove dobili smo na javan, transparentan i zakonit način

Dalekovod je sve poslove u RH s investitorima na cestovnoj infrastrukturi dobio na transparentan, javan i zakonit način, navode u Dalekovodu. Dodaju kako nije čudno što na području RH sudjeluju u ostvarivanju projekata cestogradnje u znatnoj mjeri i da su te poslove dobili u oštroj međunarodnoj konkurenciji.

Izravna je pogodba, navode, legitiman postupak javne nabave i primjenjuje se kad za to nastanu propisane okolnosti. U Dalekovodu kažu da o modelu nabave odlučuje investitor te da su na dionici Dugopolje – Ravča bili podizvođači i radili ono što je tražio investitor.

New Report

Close