Prošla su vremena kad je prehrambena industrija jeftino dolazila do sirovina

Autor: Miroslav Kuskunović , 22. rujan 2023. u 07:00
Predsjednica Uprave Martina Dalić/D. Špehar/PIXSELL

Poljoprivreda je u fokusu planova Podravke, čulo se na susretu poslovodstva i kooperanata.

S ciljem povećanja samodostatnosti, Podravka intenzivno radi na povećanju proizvodnje povrća, snažno se radi na širenju mreže kooperanata te modernizaciji industrijske proizvodnje i prerade voća i povrća.

Iza nas je izuzetno zahtjevna godina zbog klimatskih promjena, nestabilnog tržišta od pojave koronakrize, ukrajinske krize, te zbog globalnih poremećaja na tržištu hrane, a sve nas je to osvijestilo da u poljoprivredi stvari treba mijenjati, primjenjivati nove filozofije, načine proizvodnje, nove tehnologije, da se snažnije poveže domaća primarna proizvodnja i jake prehrambene industrije jer je samodostatnost ključna za hrvatsku poljoprivredu.

Izjavila je to u srijedu predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, na susretu poslovodstva sa svojim kooperantima, poljoprivrednim proizvođačima u Koprivnici.

Na panel raspravi sudjelovao je direktor Poljoprivrede Dalibor Kezele i tri uspješna proizvođača povrća, Mario Habijanec, Božidar Plantek i Dario Makovac/D. Špehar/PIXSELL

Ozbiljan zaokret
Kako je dodala Dalić, cilj okupljanja kooperanta je informiranje proizvođača o tržišnim trendovima te prezentacija očekivanja ovogodišnje i budućih poljoprivrednih sezona, kretanja otkupnih cijena, kao i novih tehnoloških dostignuća u povećanju prinosa i još efikasnijoj organizaciji otkupa. Dalić je naglasila kako je poljoprivreda u fokusu poslovnih planova i svih strategija Podravke jer je prošlo vrijeme kada se moglo sirovinu za proizvodnju nabavljati jeftino na globalnom tržištu.

Dodala je kako je Podravka napravila ozbiljan zaokret u svojoj strategiji što se već vidi po rezultatima, te imaju ambiciozne planove u proizvodnji koji zahtijevaju kvalitetnu i dostupnu sirovinu, sigurnost opskrbe i rast proizvodnje na temelju domaće poljoprivredne sirovine.

Napomenula je kako se već mogu vidjeti prvi jasni znakovi i rezultati, a to su Podravkine vlastite površine koja kroz investicije u navodnjavanje, modernu mehanizaciju i proširenje mreže kooperanata želi biti još snažniji partner hrvatskoj poljoprivredi.

Novi kooperanti na kontinentu

Podravka i dalje u planovima imaju proširenje suradnje sa poljoprivrednicima u Istri, ali će mrežu kooperanta snažno širiti i na kontinentu od Međimurja do Slavonije.

“Što se tiče povećanja proizvodnje i površina, to će u idućoj godini biti vezano uz rajčicu, u tijeku je izgradnja novog pogona za primarnu preradu rajčice u tvornici Kalnik, gdje je uloženo između 15 i 17 milijuna eura, a bit će dovršena na proljeće. Tvornicu imamo u Istri, a ova u Varaždinu će biti tri puta većeg kapaciteta, što znači da će nam trebati povećanje sirovine tri do četiri puta na kontinentu.

Uz otkup u Istri, mi ćemo, trebati godišnje 300 hektara poljoprivredne površine za proizvodnju industrijske rajčice”, rekla je Dalić. Posebno je naglasila kako i dalje u planovima imaju proširenje suradnje sa poljoprivrednicima u Istri, ali će mrežu kooperanta snažno širiti i na kontinentu od Međimurja do Slavonije.

U sklopu susreta Podravkinih kooperanata održana je i panel rasprava “Zašto surađujem sa Podravkom”, na kojem su tri uspješna proizvođača povrća dali rezime ovogodišnje poljoprivredne sezone te iznijeli svoje buduće planove za povećanje proizvodnje povrća u suradnji sa Podravkom.

Direktor Poljoprivrede Dalibor Kezele uvodno je naglasio kako Podravka razvija vlastitu proizvodnju sirovina koje koriste za svoje proizvode, a podjednako nastavlja razvijati i unaprjeđivati suradnju sa svojim kooperantima – domaćim poljoprivrednicima iz cijele Hrvatske.

17

milijuna eura uloženo je u izgradnju novog pogona za preradu rajčice u tvornici Kalnik

Podravka raspolaže s ograničenim brojem hektara, a sve ostalo želimo proizvoditi sa sadašnjim i novim kooperantima koji su raspoređeni na kontinentu, od Međimurja do Slavonije, a tu je i Podravkina stalna baza za proizvodnju industrijske rajčice u Istri. “Ova je godina bila izuzetno teška i klimatski izazovna te je pokazala kako kod nekih kultura moramo puno bolje upravljati rizicima.

Nadam se da će se tržište smiriti i stabilizirati i donijeti veću sigurnost u otkupu, planiranju kooperantske proizvodnje i suradnje. Ono što je važno istaknuti jest to da je dobro što je tržište industrijskog povrća u odnosu na žitarice u cjenovnom smislu puno sigurnije, pa proizvođači unaprijed znaju što će raditi, a rajčica je kultura budućnosti”, kazao je Kezele.

Ključ je u udruživanju
“Podravka nas prati u proizvodnji, tu smo kao mala obitelj, dogovaramo se iz dana u dan, njihovi stručnjaci nam pomažu u svim aspektima proizvodnje. Radimo planski, proširujemo navodnjavanje, koristimo moderne tehnologije, uvodimo nove berače koji smanjuju potrebu za radnom snagom koja nedostaje”, izjavio je Mario Habijanec, kooperant iz Podravskih Brega koji već 20 godina surađuje s Podravkom i proizvodi grašak, ciklu i rajčicu.

Božidar Plantek iz mjesta Delovi također je kooperant dugi niz godina, a proizvodi na 300 hektara. Već sada za Podravku proizvodi grašak, a u planovima ima proširenje proizvodnje na rajčicu i ciklu. Poručio je i drugim proizvođačima da se uključe u proizvodnju za Podravku te kako je udruživanje ključ uspjeha u proizvodnji industrijskog povrća kako bi poljoprivrednici bili efikasniji.

Naglasio je i važnost ulaganja u edukaciju, nove tehnologije i mehanizaciju te posebno navodnjavanje. Kooperant Dario Makovac, vlasnik OPG-a Dandi iz Savudrije, koji proizvodi industrijsku rajčicu za Podravku od 1995. je istaknuo kako proizvodnja bez navodnjavanja i uvođenja novih tehnologija ne dolazi u obzir.

“Bez vode ne treba ići u proizvodnju. To je veliki trošak, ali bez toga ne možete raditi. Što se ulaganja u mehanizaciju tiče, smatram da treba stalno pratiti što se događa na svjetskom tržištu te je važno ulagati i kupovati ono što nam je potrebno”, kazao je Makovac. I on je izuzetno zadovoljan suradnjom s Podravkom jer, kao ističe, godinama radi u sigurnom poslovnom okruženju – ima siguran otkup i cijene, a stručnjaci Podravke uvijek su mu dostupni.

Komentirajte prvi

New Report

Close