Projekt Samoborski vrtovi – kućama protiv stanova i urbanih vila

Autor: Ivan Pandžić , 11. studeni 2009. u 22:00

Samoborske vrtove sa 60-ak milijuna eura financiraju zajednički američko-izraelska Atia grupa i austrijski Porr. Posebnost naselja, čak i na razini Hrvatske, gradnja je dvoetažnih kuća, od kojih svaka ima svoj vrt, a veličine su od 130 do 180 četvornih metara

Samobor kao miran i uređen gradić od 15-ak tisuća stanovnika i sa svojom pozicijom nedaleko od Zagreba postao je posljednje dvije godine pravi mamac za stambene investitore. Optimizam nije posustao ni nakon dolaska krize koja je pogodila tržište nekretnina, pa je u ovom trenutku u gradnji ili pred završetkom gradnja više od 500 novih stanova i kuća. Neki projekti već su pred završetkom, ali od proljeća do kraja sljedeće godine će gotovo svi stanovi biti na tržištu.

Nedostatak u segmentu kuća
Najveći i najposebniji projekt koji se upravo počeo graditi je naselje Samoborski vrtovi, čija prva faza bi trebala biti gotova do sredina 2010. godine, a cijeli projekt do proljeća 2011. godine. Samoborske vrtove sa šezdesetak milijuna eura financiraju zajednički američko-izraelska Atia grupa i austrijski Porr. Posebnost naselja, čak i na razini Hrvatske, gradnja je dvoetažnih kuća, od kojih svaka ima svoj vrt. Kuće od 130 do 18 četvornih metara prodaju se po cijeni između 200 i 250 tisuća eura. Ukupno će se izgraditi 190 kuća te je u planu još 46 stanova u posebnim objektima, ali konačna odluka o stanovima još nije donesena, nego je ostavljena mogućnost da se i umjesto njih izgrade kuće ako tržište za njih pokaže jače zanimanje. “Gotovo tri godine smo pripremali koncept i izgled naselja i uvjereni smo u njegovu isplativost jer je riječ o kvalitetnom projektu. Samobor je u prvome redu grad kuća i ne vjerujemo da u njemu može biti uspješan koncept ”urbanih vila“. I u vrijeme krize kvalitetne nekretnine se prodaju, a naša istraživanja su pokazala kako na tržištu postoji nedostatak u segmentu kuća”, kazao je Mladen Poropat, direktor Atie za Hrvatsku. Naselje je sličnoga koncepta kao prigradska naselja u Sjedinjenim Državama koja se često mogu vidjeti na filmovima, a za taj koncept se investitor odlučio nakon što su istraživanja pokazala da u Hrvatskoj postoji želja kupaca za životom u mirnom, zelenilom okruženom prigradskom naselju.

Problemi s otkupom
Atia i Porr, kao i ostali investitori, u Samoboru imaju velik problem, a to je da Grad sa svojim proračunom teško može pratiti gradnju infrastrukture potrebnu za količinu stanova, pogotovo što je za Samoborske vrtove kupljeno oko 83.000 četvornih metara zemljišta koje je bilo kukuruzište i nije imalo nikakvu potrebnu infrastrukturu. Čak su se pojavili i problemi s privatnim vlasnicima u vezi s otkupom zemlje, ali investitor tvrdi da je to riješeno. Zbog problema s infrastrukturom Atia i Porr su sklopili ugovor sa Samoborom o tome da o svom trošku izgrade prometnice, komunalnu infrastrukturu, parkove, pa čak i vrtić. Grad je pristao da na ime toga plaćaju povlaštene cijene komunalnog doprinosa, ali da u vlasništvo grada prepuste oko 24.000 četvornih metara zemljišta na kojem se nalazi infrastruktura i prometnice. Infrastruktura bi trebala biti izgrađena prije početka gradnje kuća, dok bi vrtić trebao biti gotov istodobno s prvim stanovima. “Nikako ne želimo da prvi kupci imaju osjećaj da su se uselili na gradilište, nego u gotovo naselje”, kaže Poropat.Sljedeća godina pokazat će koji je od koncepata investitora u žestokoj konkurenciji najviše svojom kvalitetom i cijenom uspio privući potencijalne kupce.

Ostali projekti u Samoboru

1. Vile Gundulić
Slatinska tvrtka Centar-prom na ulazu u Samobor gradi naselje sa 36 objekata visine prizemlje i dva kate. Naselje će u konačnici imati oko 180 stanova s pripadajućim parkirališnim mjestima. Prve zgrade već su završene i stanovi se prodaju po cijeni od 1650 eura za četvorni metar. Naselje će također imati svoj vrtić, a stanovi se prodaju pod motom mirnog života okruženog zelenilom.

2. Vile Perivoj
Varaždinski Coning ulazi u završnu gradnje svog naselja Perivoj, koje će u konačnici imati pet međusobno povezanih parova stambenih zgrada. Ukupno će na proljeće biti gotov 161 stan. U Coningu kažu da je investicija zajedno sa zemljištem iznosila oko 70 milijuna eura. Za stanove su osigurana po dva parkirališna mjesta u podzemnim garažama te mali trgovački centar.

3. Vile Anindol
Tvrtka Top Home, koja je jedna od prvih uvidjela samoborski potencijal i već sagradila tri manja naselja, završava gradnju naselja Vile Anindol, koje će imati ukupno 60-ak stanova u osam objekata. Cijena je od između 1590 i 1790 eura. Naglasak u projektu je stavljen na funkcionalnosti stanova pa su, primjerice, perilica i sušilica uključeni u cijenu nekretnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close