Potpisan ugovor kojim Iskra preuzima Elku, za završetak transakcije ključna odobrenja dva regulatora

Autor: Suzana Varošanec , 23. svibanj 2021. u 09:26
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ugovor o preuzimanju poslovnih udjela jučer su u Zagrebu potpisali glavnu direktor i vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnik Grupe Elka – Cotra Miljenko Hacek. Odlična je to vijest za slovensko i hrvatsko gospodarstvo jer se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom, koje su svaka u svom segmentu, simbol povezanosti i kvalitete, poručuje Šešok. Transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatornih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji.

Tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljuljane, potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću Elka d.o.o., najvećem proizvođaču kabela u ovom dijelu Europe. Transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatornih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ugovor o preuzimanju poslovnih udjela jučer su u Zagrebu potpisali glavni direktor i vlasnik  Iskre Dušan Šešok i vlasnik Grupe Elka – Cotra Miljenko Hacek. Ekskluzivni financijski savjetnik prodavatelja bila je tvrtka Grubišić & partneri, dok je sa strane kupca bilo angažirano odvjetničko društvo Krehić & partneri u suradnji s Deloitteom.

Elka je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom, osnovana u Zagrebu 1927., te je od početne proizvodnje vodova i kabela, proširivala djelokrug rada prema proizvodnji novih tipova kabela: telekomunikacijskih svjetlovodnih, zaštitne užadi sa svjetlovodnim vlaknima, teško gorivih i bezhalogenih brodskih kabela, kabela za petrokemijsku industriju i drugih. Grupa Iskra, vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda. Ove godine obilježava 75. obljetnicu nastanka i kontinuirane proizvodnje. Zapošljava više od 1300 radnika, a temeljeni kapital iznosi 28.065.567,31 eura.

„Iskra posluje iznimno dobro, unatoč pandemiji koronavirusa. Prošlu godinu završili smo s rekordnih 130 milijuna eura konsolidiranih prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast od preko 20 posto“, kaže Šešok.

Rezultat je to između ostalog, navodi, i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu te automatizaciju u industriji.

„Uvjereni smo da će se tendencija vraćanja proizvodnje uz Azije u Europu nastaviti pa je preuzimanje Elke dio naše strategije širenja akvizicijama proizvodnih tvrtki s tržišnim potencijalom. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva, kako zbog blizine, poznavanja tržišta i dobrih iskustava u Šibeniku, tako i zbog recentno poboljšanih političkih odnosa dviju država. Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, što ćemo kao novi vlasnik svakako primijeniti u daljnjem razvoju tvrtke Elka koju preuzimamo“, kaže Šešok dodajući i da je ulazak Elke u Grupu Iskra odlična vijest za slovensko i hrvatsko gospodarstvo jer se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom, koje su svaka u svom segmentu, simbol povezanosti i kvalitete.

Tijekom protekle dvije godine Elka je provela dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje i funkcionalnu reorganizaciju te implementirala novi menadžment. To su bile temeljne pretpostavke za postizanje izuzetno dobrih poslovnih rezultat, ali i privlačenje potencijalnih investitora zainteresiranih za strateško partnerstvo, i takav je pristup polučio očekivani učinak, jer je Elka prema Haceku privikla veliki broj zainteresiranih ulagača i potencijalnih strateških partnera, među kojima i Iskru.

„Procijenio sam da je Iskra, kao snažna i agilna slovenska grupa, partner koji će Elki omogućiti rast, razvoj, stabilnost i napredak kroz ulaganja, učinkovitost resursa i know-how, dakle transfer znanja bez kojeg nije moguće držati korak s globalnim razvojem novih tehnologija i poslovnih procesa. Ponosan samo što će Elka postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je Iskra“, kaže Hacek dodajući da na poslovno pripajanje Elke Grupi Iskra treba gledati i kroz prizmu širih interesa, odnosno pored lijepog epiloga suradnje dviju kompanija, riječ je i o obostrano korisnoj suradnji Hrvatske i Slovenije, te širem interesu Hrvatske da se njezino gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije, jer će tako moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije.

„U tom kontekstu uvjeren sam da je ova akvizicija, s tako renomiranom tvrtkom kao što je Iskra, preduvjet napretka obje tvrtke i gospodarskog razvitka obiju zemalja, te da je ostvarena na dobrobit svih poslovnih partnera Eleke i njezinih zaposlenika“, zaključuje Hacek.

Preuzimanje Elke druga je značajna investicija Grupe Iskra u Hrvatskoj od 2019., kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku. Nakon provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja ta tvrtka uspješno posluje pod novim brendom Iskra Shipyard.

Komentirajte prvi

New Report

Close