Postali su najveća farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj, slijede nova ulaganja

Autor: Marija Crnjak , 01. ožujak 2021. u 14:19

Grupa je lani uz dvoznamenkasti rast ostvarila 1.020 milijuna kuna ukupnih prihoda. Ove godine idu s investicijama u novi projekt Integra 2020 vrijedan 373 milijuna kuna.

Riječka farmaceutska kompanija JGL Grupa je lani uz dvoznamenkasti rast ostvarila 1.020 milijuna kuna ukupnih prihoda i postala najveća hrvatska farmaceutska kompanija, pohvalili su se danas iz tvrtke.

„Usprkos otežanom i smanjenom pristupu zdravstvenoj zaštiti u svim državama u kojima poslujemo, padu vrijednosti lokalnih valuta od oko 30 posto na našim najvećim tržištima, te posljedično padu kupovne moći stanovništva, u 2020. godini smo ponovno nadmašili sami sebe. Prelazak magične granice od milijardu kuna ukupnih prihoda svrstava nas u grupu od dvadesetak najvećih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj. Ponosan sam što ovim rezultatom postajemo i najveća hrvatska farmaceutska kompanija i to upravo u godini u kojoj slavimo 30 godina JGL-a i 10 godina jednog od naših ključnih brendova, Meralysa“, ističe Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, dodajući kako je prošlogodišnja stopa rasta na razini Grupe niža od one prije pandemije, ali i da su njome, s obzirom na okolnosti,  izrazito zadovoljni.

U farmaceutskom poslovanju, JGL je u 2020. godini također zabilježio dvoznamenkasti rast prihoda. Poslovni prihodi premašili su 800 milijuna kuna, uz povećanje EBITDA marže za više od jedan postotni poen, na 18,6 posto. Rast operativne dobiti i smanjenje zaduženosti kroz otplatu postojećih kreditnih obveza su nadmašili pad likvidnosti, prvenstveno na hrvatskom tržištu, tako da je faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) tijekom godine smanjen s 2,8x na 2,2x EBITDA, stoji u objavi.

Rast je ostvaren na sva tri terapeutska područja – gripi i prehladi, oftalmologiji i dermatologiji.

Prema udjelima u neto prodaji, Rusija je im je i dalje najveće tržište s 39 posto udjela, slijede B2B poslovanje i tržište Hrvatske, a koje prate Ukrajina i Kazahstan. Ivo Usmiani, predsjendik upravnog odboda najavljuje nova ulaganja.

„Postajemo pravi globalni igrač, spremni konkurirati najvećima. U core businessu ostvarili smo 670 milijuna kuna poslovnih prihoda na izvoznim tržištima, što predstavlja 85 posto izvoza u strukturi naše prodaje. Zato, nema stajanja, ove godine nastavljamo s investicijama u novi projekt Integra 2020 vrijedan 373 milijuna kuna, čije smo financiranje dogovorili s HBOR-om, a s kojim snažno osiguravamo buduće razvojne i tehnološke kapacitete kompanije. Naše pripreme za budućnost odnose se na ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju i robotizaciju, kao i intenziviranje suradnje sa Sveučilištem u Rijeci,  što smo postavili kao ključno”, kaže Ivo Usmiani.

Komentirajte prvi

New Report

Close