Ponudu za preuzimanje Tehnike mora dati tvrtka u predstečaju

Autor: Suzana Varošanec , 29. rujan 2022. u 22:00
Tehnika ide u smjeru dokapitalizacije, tvrde u Upravi, pa tako i izglednog strateškog partnera/T. Pavletić/PIXSELL

Rješenje regulatora o obvezi davanja ponude postalo je pravomoćno, no Luxury Real Estate najavljuje upravni spor.

Još nijednom u praksi, koliko je poznato, nije se dogodilo da predstečajni dužnik dobije nalog za objavu javne ponude za preuzimanje solventne tvrtke.

Upravo to je slučaj bez presedana koji bilježi Luxury Real Estate, a nalog je izdala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u sklopu predmeta Tehnike. Što bi sve to moglo značiti, tek će se na predstečajnom terenu utvrditi, no u ovom dužniku ne odaju dojam zabrinutosti.

Slučaj iz 2021.
Međutim, zagrebačku građevinsku kompaniju, u fazi oporavka nakon pravomoćno završenog postupka predstečajne nagodbe, u fokus njezinih investitora ipak dovodi najnovija odluka Upravnog vijeća Hanfe. Novi moment, kako je izvijestila Agencija, predstavlja nalog obveznicima objave po Zakonu o preuzimanju dioničkih društava.

Uz Luxury, to su i tri fizičke osobe: Zvonimir Zlopaša koji vodi poslovanje tvrtke Luxuryja te je predsjednik Nadzornog odbora Tehnike, Bojan Horvačić koji je od travnja direktor Tehnike i Boran Poljančić.

Oni trebaju, kaže regulator, podnijeti zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike, i to nakon nastupanja pravomoćnosti rješenja kojeg je Hanfa donijela 1. travnja 2021.

U priopćenju regulator navodi i da ostali dioničari imaju zakonsko pravo zahtijevati od obveznika ponude pred nadležnim sudom sklapanje ugovora o prodaji dionica, pod uvjetima pod kojima su trebali objaviti ponudu za preuzimanje.

Taj scenarij se ne može isključiti, a koliko je realan vidjet će se jer Tehnika ide u smjeru dokapitalizacije, tvrde u Upravi, pa tako i izglednog strateškog partnera.

Agencija je zapravo u jednom dijelu svojih konkretnih aktivnosti u sklopu dosadašnjih sudskih procedura u ovom predmetu polučila neuspjeh, pa kako se čini sad ponovo s time u vezi postupa. Naime, uporište za to jest dobivena potvrdna pravomoćna odluke u meritumu.

Tako više nije nesporno je li nastala obveza, a sad je određen i rok od 30 dana za provedbu naloga danog obveznicima ponude. Kao da predmet teče ispočetka, kažu poznavatelji, ali na temelju pravomoćnog rješenja u dijelu koji se tiče nastanka obveze.

Iščitava se to iz Hanfine odluke gdje se navodi da rok teče od dana primitka rješenja s naloženom obvezama da se podnese zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike, a uz to i ponuda za preuzimanje i propisanih isprava.

Sve navedeno tumače i u Hanfi kroz potvrdu zakonitosti utvrđenja da su u upravnom postupku navedene osobe utvrđenim zajedničkim djelovanjem stekle i zajedno drže 66.083 dionica Tehnike, 34,87% udjela.

Opet na sudu
Na aktualno rješenje Hanfe, međutim, navedene osobe nemaju mogućnost žaliti se, već je kao pravni lijek predviđeno pokretanje upravnog spora, Dosadašnji tijek sugerira da će ovaj predmet ponovo završiti na Upravnom sudu u Zagrebu, a potvrđuje to i Zlopaša.

“Imamo rok od 30 dana, i u tom roku ćemo pokrenuti upravni spor.”, kaže dodajući da je za Luxury ročište zakazano za 17, siječnja 2023. te da je u tijeku izrada plana restrukturiranja koji će u zakonskom roku biti predan sudu.

Tvrtka, tvrdi, ima perspektivu, a rade samo sa stranim investitorima, pretežito iz Kine, no suradnju je omeo COVID tijekom zadnje dvije godine, pa se to sad intenzivira.

Upravni sud u Zagrebu, koji je odlučivao.povodom podnesenih tužbi na Hanfino rješenje od strane tužitelja, svoju odluku donio je u prosincu 2021. Tada je odbijen tužbeni zahtjev, ali ne u cijelosti. Protiv navedene sudske odluke obje strane podnijele su žalbe drugostupanjskom sudu.

Hanfa je, kako navode, tijekom lipnja ove godine zaprimila presudu Visokog upravnog suda te je time dio rješenja Hanfe koji se odnosio na utvrđivanje nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje postao pravomoćan.

Komentirajte prvi

New Report

Close