Poljoprivrednici predlažu: Belje, Vupik i PIK mirovincima

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2024. u 21:59
Foto: Davor Javorović / Pixsell

U udruzi poljoprivrednika ističu da su Belje, Vupik i PIK Vrbovec od strateškog interesa za Hrvatsku, posebice jer im je temeljna djelatnost proizvodnja hrane.

Na temelju informacija da je Fortenova krenula u razmatranje prodaje poljoprivrednog segmenta unutar Fortenova grupacije, pozivamo premijera Andreja Plenkovića da krene u kupnju preko mirovinskih fondova tvrtki Belje, Vupik i PIK Vrbovec, a nakon kupnje da udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i kasnije ostalih građanima RH, navodi se u jučerašnjem priopćenju Udruge hrvatskih poljoprivrednika.

Neobvezujuće ponude mogućih kupaca u tom procesu očekuje se krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. U poslovnom području poljoprivrede Fortenove, inače, posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

U udruzi poljoprivrednika ističu da su Belje, Vupik i PIK Vrbovec od strateškog interesa za Hrvatsku, posebice jer im je temeljna djelatnost proizvodnja hrane, “što je u ova turbulentna vremena izuzetno bitna stavka”. Spomenute tvrtke, navode, zapošljavaju više od 3500 djelatnika i imaju više od 1000 kooperanata diljem Hrvatske. Važnim ističu i kako sve tri tvrtke ostvaruju dugogodišnji rast prihoda kao i dugogodišnji rast dobiti.

“Kupnjom navedenih tvrtki mirovinski fondovi dobili bi u portfolio zdrave tvrtke s odličnim poslovnim rezultatima te s perspektivom iznadprosječnog godišnjeg rasta prometa i dobiti s odličnom perspektivom, posebno u ova relativno nestabilna vremena”, obrazložu svoju ideju iz Udruge hrvatskih poljoprivrednika dodajući da bi time država zaštitila nacionalne resurse u pogledu državnog poljoprivrednog zemljišta, a OPG-i i građani konačno dobili priliku upravljati s PIK-ovima koje su gradili desetljećima.

Komentirajte prvi

New Report

Close