Pojavilo se zanimljivo novo ime u top 10 dioničara Kraša

Autor: Jadranka Dozan , 27. rujan 2019. u 14:59
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon što je potkraj jučerašnjeg burzovnog trgovanja zbog očitovanja Kappa Star Limiteda nakratko obustavljeno trgovanje dionicama Kraša, one su danas opet predmetom živahnog trgovanja.

Do 14.30 sati protrgovano ih je nešto manje od 21.500 komada i to najvećim dijelom po 1050 kuna, što je sat i pol prije zaključenja dnevnog trgovanja rezultiralo s nepunih 22,5 milijuna kuna prometa. Prema trenutnom stanju knjige naloga, za veće količine na strani kupnje ponude ne premašuju 1030 kuna.

Najnovija lista top 10 vlasničkih pozicija Kraša, koja se odnosi na stanje zaključno s utorkom, pokazuje da je srpski poduzetnik Nebojša Šaranović svoj paket u odnosu na dan prije podebljao za 10.122 dionice, što znači da je u njegovim rukama završilo 52 posto volumena trgovanja ovog utorka. Ukupno je tako njegov Kappa Star Limited dohvatio nešto više od 260.000 dionica odnosno 17,35 posto Kraša.

S 8000 dionica najnoviji ulaz na top 10 je skrbnički račun kod Intercapital vrijednosnih papira. Uz njega, ovotjedno trgovanje donijelo je još jednog “novaka” među 10 najvećih.  

Na deseto mjesto ovaj je tjedan izbio Zoran Bogdanović. To ime i prezime prvo asocira na glavnog izvršnog direktora kompanije Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) sa sjedištem u Švicarskoj, to prije što se u domaćim medijima ime tog Coca-Colina menadžera rođenog u Požegi posljednjih mjeseci pojavljivalo, među ostalim, u okviru vijesti o konditorskom preuzimanju u regiji. Upravo je Coca Cola HBC proljetos preuzela Bambi, vodeću konditorsku kompaniju u Srbiji, i to od Mid Europe, fonda čije se ime protekla dva-tri tjedna spominjalo i u spekulacijama oko Kraša.

 Međutim, katkad koincidencije doista znaju biti čudesne: koliko god se spomenuti Zoran Bogdanović “uklapa” u širi kontekst priče o Krašu, na 10. mjesto među najvećim dioničarima, s pet tisuća akumuliranih dionica, zasjeo je očito drugi Zoran Bogdanović. Tragom OIB-a navedenog uz 10. poziciju na Kraševih top 10 pokazuje se da se radi o poduzetniku iz Zagreba, vlasniku dviju tvrtki: ABC Turizam i Bon-Ton, tvrtki za trgovinu i usluge. 

U svakom slučaju, uz pretpostavku da je svih pet tisuća dionica kupljeno  nedavno, radi se o spekulaciji u koju je uloženo oko pet milijuna kuna. 

Tom investitoru, pak, Kraš nije i jedina kompanija na domaćoj burzi u kojoj je na listi top 10 dioničara. Među 10 najvećih je i u Plavoj laguni (4.) te Iliriji, Turisthotelu i Tankerskoj Plovidbi (u svima 9.), s tim da je u posljednja dva tjedna, mimo Kraša, aktivno trgovao dionicama prve tri od četiri navedene kompanije. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dozan i novinarstvo… Zamijenili čovjeka istog imena, radi Bambija😀. Ovaj Z. Bogdanović je mali obrtnik

Mogli ste mu spomenuti i RIVP gdje je 11. dioničar sa nešto više od 800k dionica. Inače zanimljivo bi bilo pročitati interview sa takvim ljudima.

New Report

Close