Poslovna 2022.
Ivan Franičević

Počela je borba za klimu. Koja je vaša zelena agenda?

Mi u RASCO-u smo u prethodnih 4 godine investirali 100 milijuna kuna u proizvodnju, procese i portfelj proizvoda.

Ivan Franičević
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Početkom studenog globalni lideri, uz par zamjetnih iznimaka, okupili su se pod palicom UN-a kako bi razgovarali o jednoj od najvećih rizika današnjice – klimatskim promjenama. Vođen agresivnim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova, niz privatnih aviona sjatio se u okolicu Glasgowa, noseći moć potrebnu za stvarne promjene.

Dok se divovi sastaju, razmišljam o utjecaju ove konferencije. Obećanja će biti dana. Čvrsta zajednička izjava bit će potpisana. Doduše, formalni dokument će se malo ublažiti, jer ipak treba imati mjeru.

Odlučnost vođena svjetlima reflektora će popustiti. No neće nestati. Za razliku od prijašnjih događanja koja su ponekad izgledala više kao promocija sudionika nego kao platforma za odricanja od našeg ugljikovodičnog života, stvari su drukčije.

Dijelom i jer pod vodom više nisu samo Tuvalu i Vanuatu na drugoj strani kugle, nego i dijelovi Europe. U ratu za klimu prešli smo iz načelne u aktivnu borbu. I zato vaš klimatski otisak treba postati strateška tema, u sklopu šire rasprave o svrsi i održivosti poslovanja. Klimatski trendovi su prilika i prijetnja.

Prijetnja svima onima koji ne vjeruju da su promjene u načinu na koji smo do sad radili potrebne. Prilika onima koji znaju kako svoju ponudu prilagoditi potrebama – električnom, zelenom, održivom.

Dopustite da povedemo primjerom. Mi u RASCO-u smo u prethodnih 4 godine investirali 100 milijuna kuna u proizvodnju, procese i portfelj proizvoda. Više od 40 milijuna kuna od toga dolazi sa snažnim zelenim predznakom – solarna elektrana, sustavi filtracije plinova, recikliranja tehnološke vode, korištenja otpadne topline proizvodnog procesa za grijanje, itd.

Ove ideje nisu od jučer i tu smo u prednosti. Dovoljan dokaz tome je i velika promjena u našem portfelju proizvoda. Prije pet godina okrenuli smo se njihovoj elektrifikaciji. Naša električna čistilica, vozilo napredne tehnologije, predstavljeno nekoliko dana prije početka UN-ove klimatske konferencije već je našla ozbiljne kupce.

Ako možemo mi, sigurno možete i vi. Morate, za sebe i sve nas.

Ivan Franičević, predsjednik Uprave RASCO-a

New Report

Close