PCP-ov investicijski zamah: Preuzeli i najveću polikliniku Dalmaciji, pokreću Adria Dental Group

Autor: Suzana Varošanec , 22. studeni 2021. u 13:08
FOTO: Screenshot/Salona Dental

Posrijedi je treće ulaganje u privatno zdravstvo PCP-ovog fonda razvojnog kapitala ASEF (Adriatic Structured Equity Fund), koji podržavaju Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sklopu CROGIP programa, te drugo u dentalnom sektoru u RH, s kojim u fokus dolazi pokretanje Adria Dental Group – prve regionalne dentalne grupacije, ujedno središnje mjesto konsolidacije dentalnog sektora koju su pokrenuli, u sklopu najava predsjednika Uprave i glavnog partnera PCP-a Igor Čičeka da su “ulaganja u privatni zdravstveni sektor i u dentalni sektor okosnice ulaganja PCP-a”.

Provectus Capital Partners (PCP), investicijsko društvo usmjereno na tržišta jugoistočne Europe, plijeni zaredalim ulaganjima, dok se njihove najave oko uloge u sektoru privatnog zdravstvenog sektora, kroz realizirane investicijske projekte potvrđuju da su – realnost. Ove godine, podsjetimo, preuzeli su od Fortenove jednu od vodećih hrvatskih poliklinika – Avivu, k tome objavili da će ona zauzeti središnju poziciju u daljnjim planovima u smjeru okrupnjavanja privatnog zdravstvenog sektora u Hrvatskoj, dok je sad ovaj aktivni igrač na tržištu, očito u pravom investicijskom zamahu, realizirao novu investiciju, i to u stomatološku polikliniku Salona Dental, najveću u Dalmaciji.

Posrijedi je treće ulaganje u privatno zdravstvo PCP-ovog fonda razvojnog kapitala ASEF (Adriatic Structured Equity Fund), koji podržavaju Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sklopu CROGIP programa, iznose iz fonda. Usto, drugo je to po redu ulaganje fonda u dentalnom sektoru u RH, još značajnije jer je fokus sad i na pokretanju Adria Dental Group – prve regionalne dentalne grupacije, od strane fonda.

Prema PCP-u, investirali su u stomatološku polikliniku Salona Dental iz Solina, vodeću polikliniku u Dalmaciji, pa je nakon investicije u zagrebačku stomatološku polikliniku Arena u lipnju ove godine, ovo je drugo ulaganje fonda u dentalnom sektoru u RH s kojim paralelno pokreću Adria Dental Group, prvu regionalnu dentalnu grupaciju unutar koje će nastaviti poslovati poliklinika Arena i poliklinika Salona Dental. Adria Dental Group bit će središnje mjesto konsolidacije dentalnog sektora koju su pokrenuli, u sklopu najava predsjednika Uprave i glavnog partnera PCP-a Igor Čičeka da su ulaganja u privatni zdravstveni sektor i u dentalni sektor okosnice ulaganja PCP-a. Naime, u tim djelatnostima vidi se “veliki potencijal rasta u Hrvatskoj i regiji”. Prema Čičeku, sa Salonom Dental dobivaju vodeću polikliniku u Dalmaciji, s timom vrhunskih stručnjaka i najmodernijom tehnologijom. Usto, objedinjeni nastup njihovih dentalnih poliklinika kroz Adria Dental Group omogućit će još kvalitetnije pozicioniranje i još brži rast u Hrvatskoj, ali kaže i na stranim tržištima iz kojeg dolazi velika potražnja za domaćim dentalnim uslugama. U Hrvatskoj je, ističe, postavljen visok standard usluga, a Adria Dental Group će taj standard nastaviti razvijati kroz daljnja ulaganja u nove tehnologije i djelatnike.

Aktualno ulaganje u vodeću stomatološku polikliniku u Dalmaciji nova je objava Grubišić & Partnersa, tvrtke za financijsko savjetovanje fokusirane na korporativne financije koja se među ostalim bavi spajanjima i preuzimanjima: naime, u objavi ovog savjetnika pri prodaji Salone Dental tvrtki PCP navodi se da tim Salone Dental broji 35 djelatnika, poliklinički prostor uključuje 10 moderno opremljenih soba za tretmane i zubotehnički laboratorij, te da se tvrtka pozicionirala kao cjeloviti dentalni centar, pružajući širok spektar stomatoloških usluga u parodontologiji, implantologiji, protetici, dječjoj stomatologiji, ortodonciji, endodonciji, oralnoj kirurgiji i estetskoj stomatologiji. Prema provjerljivim podacima, neto dobit 2020. iznosila je 4,3 mil kn, dok prošlogodišnji poslovni prihodi Salone Dental, koji inače čine 99,98 ukupnih prihoda, iznose 21,4 mil kn, što je promjena od +7,82% u odnosu na 2019.

PCP-ovo prvo ulaganje u dentalnom sektoru, investiciju u Stomatološku polikliniku Arena, jednu od vodećih poliklinika u RH s preko 60 visokostručnih i profesionalnih djelatnika iz svih grana stomatologije, pratile su ocjene snažnog potencijala rasta i razvoja privatnog dentalnog zdravstvenog sektora. Kroz partnerstvo s osnivačima, PCP planira realizirati strategiju daljnjih ulaganja u konsolidaciju sektora privatnih stomatoloških usluga u RH, ali i šire u regiji.

“PCP ulaganja temelje se na snažnom partnerstvu s menadžmentom i vlasnicima te na implementaciji najboljih standarda korporativnog upravljanja. U partnerstvu s menadžerskim timovima, PCP definira strategiju, implementira dugoročne strukture financiranja i zapošljava izvršne talente. Prosječno ulaganje kreće se između 5-15 milijuna eura, u rasponu od velike manjinske pozicije do kontroliranja većinskog vlasništva s dugoročnom perspektivom“, navode iz tvrtke Grubišić & Partners.

Komentirajte prvi

New Report

Close