Ove godine preuzeli Next Auto iz Podgorice i Trgometal iz Zagreba, u svojem portfelju žele i Auto Milovanović iz BiH

Autor: Suzana Varošanec , 20. rujan 2021. u 12:13
FOTO: CIAK

Zagrebačka CIAK Grupa na meti ima i treću akviziciju u 2021.: nakon ulaska na tržište Crne Gore s preuzimanjem trvrke iz Podgorice te akvizicije zagrebačkog Tehnometala, pokrenuli procedure za novu potencijalnu akviziciju u BiH vezano za potencijalno preuzimanje društva Auto Milovanović d.o.o. Dovršetak podrazumijeva ispunjavanje više preduvjeta, kao i odobrenja regulatornih tijela.

Nakon dvije akvizicije koje su već zaključene u ovoj godini, jedna od vodećih kompanija u regiji u distribuciji rezervnih dijelova i autoopreme, ujedno važan igrač i na području gospodarenja otpadom s vlastitim laboratorijom za ispitivanje u sklopu sanacija onečišćenih lokacija i industrijskih postrojenja – zagrebačka CIAK Grupa, na meti ima treću akviziciju. CIAK Grupa je pokrenula procedure za novu potencijalnu akviziciju u BiH. Prema njihovoj objavi na Zagrebačkoj burzi, započet je postupak vezano za potencijalno preuzimanje društva Auto Milovanović iz BiH, za koji se dovršetak, kažu, podrazumijeva ispunjavanje više preduvjeta, kao i odobrenja  regulatornih tijela.

Glavninu poslovanja Grupa ostvaruje kroz vlastita društva na tržištima Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije, no početkom 2021. poslovanje su proširili i na Crnu Goru gdje su preuzeli tvrtku Next Auto iz Podgorice, dok su na našem tržištu akvizirali zagrebački Trgometal. Uzimajući u obzir osnovne djelatnosti CIAK Grupe, akvizicije navedenih društava logični su koraci daljnjeg osnaživanja i rasta portfelja Grupe, navodi se u izvješću poslovodstva. Integracijom navedenih društava u sustav te daljnjim razvojnim aktivnostima i sinergijskim učincima, potencijalni pozitivan efekt ovih akvizicija u budućnosti se procjenjuje još i veći,  i kako navode, time se stvara  “baza za dodatno osnaživanje i rast CIAK Grupe u budućnosti”.

Iza Grupe je uspješna 2020., unatoč pandemiji, s 966 mil kn konsolidiranih poslovnih prihoda – 80 mil kn iznosi konsolidirana EBITDA i 24 mil kn kapitalna ulaganja, dok broj zaposlenika je porastao za dodatnih 50, tako da je kompanija na kraju prošle godine ukupno zapošljavala 1296 ljudi. U posljednjem kvartalu 2020. dovršen je IPO proces te je CIAK Grupa dokapitalizirana u iznosu nešto većem od 216 mil. kn. Neto dug na kraju prošle godine smanjio se na razinu od 68 mil. kao i odnos neto duga i EBITDA-e na 0,85, čime su,tvrde, ostvarili ključan korak za daljnji razvoj poslovanja.

Podsjetimo, odlukom o preoblikovanju iz prosinca 2019. provedena je statusna promjena kao prekretnica: iz društva s ograničenom odgovornošću preoblikovali su se u dioničko društvo, uz promjenu naziva u CIAK Grupa. Uprava Zagrebačke burze krajem 2020. donijela je odluku o uvrštenju na Službeno tržište 19.751.989 redovnih dionica ovog društva, bez nominalnog iznosa, a s kojima se trguje od početka 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close