Osmislili sustav za uspostavu zdrave prehrane i alat koji pomaže u uštedi energije

Autor: PD VL native tim , 03. prosinac 2023. u 22:00
Količina hrane smanjena je količina hrane koja sadrži pojačivače okusa za više od 90 % /DARKOMARES.COM

Na sedmi natječaj ACT Grupe u partnerstvu s tvrtkom Philip Morris Zagreb prijavilo se 400 poduzetnika.

Green Energy Pal i Red Fork tvrtke su koje su se ove godine našle među deset dobitnika potpore “Pokreni nešto svoje”, koji potpomaže impact poduzetnike čiji projekti pozitivno utječu na društvo. Na sedmi natječaj ACT Grupe u partnerstvu s tvrtkom Philip Morris Zagreb prijavilo se 400 poduzetnika sa svojim projektima.

Za 10 najboljih osigurano je bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 50.000 eura te šestomjesečna mentorska podrška za razvoj poslovanja. Od početka programa u hrvatske poduzetnike Philip Morris Zagreb uložio je više od 655.000 eura.

Green Energy Pal predstavio je Enpulse – kompletni ICT sustav za mjerenja i nadzor potrošnje električne energije te povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje energetskog troška i ekološkog otiska.

Enpulse je ICT sustav za mjerenje i nadzor potrošnje električne energije/PD

Osobni savjetnik

“Enpulse je zamišljen kao osobni energetski savjetnik koji vodi korisnike prema učinkovitijem korištenju električnih uređaja te nižim troškovima električne energije. Ideja je da aplikacija bude user-friendly te da korisnicima nudi izravni uvid u potrošnju energije te ih savjetuje koje im radnje, u pogledu energetske učinkovitosti, donose najveće koristi.

Trenutno korisnici kroz uvid u svoju krivulju potrošnje mogu vidjeti kada najviše troše i zaključiti što trebaju promijeniti u svojem ponašanju ili strukturi energetskih uređaja kako bi smanjili račune.

U planu su razvoj značajki poput pomoći kod izbora novog električnog uređaja (učinkovitiji i skuplji vs. manje učinkoviti, ali povoljniji) ili kod ulaganja u krovne solarne sustave, benchmarkinga ili usporedbe potrošnje s drugim korisnicima, edukacijskog materijala za izravno povećanje energetske pismenosti itd.”, pojasnio je Ivan Pavić, jedan od osnivača Green Energy Pala.

Mala i srednja poduzeća koja se odluče na ovo rješenje, ugradnjom uređaja će dobiti realan uvid u svoju energetsku potrošnju, ali će od Green Energy Pal tima dobiti i konkretne savjete i naputke za uštedu potrošnje energije, zahvaljujući upravo uvidima koje stječu od vlastitog AI algoritma na kojem počiva ovaj proizvod. Enpulse platforma je na tržištu od početka godine i u konstantom je razvoju. Za sada je spektar korisnika vrlo šarolik – od kućanstava, malih tvrtki, javnih ustanova itd. Povratne informacije su, kažu, pozitivne.

Foto: PD

“Bilo je tu i vrlo korisnih prijedloga kako poboljšati određene značajke u aplikaciji što nam je posebno važno jer na temelju inputa od strane korisnika aktivno poboljšavamo aplikaciju”, ističe Pavić.

Green Energy Pal je osnovan početkom 2023. kao spinoff FER-a, a osnivači su trenutni ili prijašnji zaposlenici FER-a, istraživači iz područja elektroenergetike.

“Nakon više godina rada u energetici, shvatili smo da postoji veliki jaz između znanja inženjera ili istraživača u području elektroenergetike te krajnjih potrošača. Također smo uvidjeli da ne postoji alat koji bi olakšao korisnicima donošenje energetskih odluka i to nam je bio glavni okidač za razvoj Enpulsa”, zaključuje Pavić.

Tvrtka RED FORK osnovana je 2016. te predstavlja spoj stručnog znanja, strasti i timskog rada na području znanosti o hrani, certifikacije, razvoja prehrambenih proizvoda, savjetovanja i razvoja informatičkih aplikacija u području prehrane. U kratkom je vremenu postala prepoznatljiva konzultantska tvrtka, imajući priliku raditi s najvećim tvrtkama u hrvatskoj prehrambenoj industriji. Osnivači su Diana Gluhak Spajić, magistra nutricionizma i prokurist tvrtke te Branimir Spajić koji je ujedno i direktor tvrtke.

Zdravi i domaći proizvodi

“Naša misija nije samo postavljanje novih standarda u prehrani, već i preobrazba načina na koji percipiramo industriju. Kroz inovativne pristupe certifikaciji, razvoju suvremenih prehrambenih proizvoda, sveobuhvatnom savjetovanju i kreiranju tehnološki naprednih informatičkih aplikacija, težimo postati predvodnicima u integraciji znanstvenih spoznaja i praktične primjene”, rekla je Diana.

Posebno su istaknuli svoj vodeći brend, Healthy Meal Standard, sustav upravljanja kategorijama prehrane, koji utjelovljuje posvećenost tvrtke prema osiguranju najkvalitetnijih prehrambenih standarda za sve.

“Healthy Meal Standard (HMS) usporediv je sa sustavima kvalitete upravljanja poput ISO 9001, ali s naglaskom na prehrambene procedure organizacije. Uključuje sve od strategije nabave do upravljanja alergenima, osposobljavanja te prilagođavanja prehrambenih metoda prema specifičnostima organizacije, a zaključujemo s knjigama jelovnika i normativa”, pojasnila je Diana.

U Hrvatskoj, za certifikaciju i reviziju surađuju s Bureau Veritas Croatia, koji se poviješću dugom gotovo dva stoljeća pozicionirao kao globalni lider u certifikaciji, verifikaciji i inspekciji. Da bi vrtići ili škole postali dio ovog sustava koji jamči izvrsnost, moraju zadovoljiti nekoliko kriterija:

  • Kontinuirana primjena HACCP metode kroz sve segmente prehrambenog lanca
  • Posjedovanje funkcionalne kuhinje i stručnog kulinarskog tima (ili suradnje s partnerima)
  • Odsutnost bilo kakvih problema ili incidenata vezanih za prehrambeni lanac u posljednjih pola godine

Iako postoji puno zahtjeva korisnka, puno je i namirnica koje se ne toleriraju pa kod testnih jelovnika kreću prve prilagodbe koje nekad znaju biti zahtjevne.

“U školama i vrtićima ne toleriramo prženje u dubokom ulju, paštete, hrenovke, šećerno-čokoladne namaze, slatkiše i pekarske proizvode. U svim školama i vrtićima gdje radimo, smanjili smo količinu hrane koja sadrži pojačivače okusa za više od 90 posto”, kaže Diana.

U osnovnim školama i vrtićima uvode obavezno voće svaki dan, povećavaju raznolikost obroka, a svake godine poboljšavaju i nabavku namirnica. Tako se na jelovnicima nalaze visokokvalitetni, zdravi i domaći proizvodi.

* Sadržaj omogućio Philip Morris Zagreb d.o.o.

Komentirajte prvi

New Report

Close