Oporavilo se Belje, Ledo skočio u nebo

Autor: Marina Šunjerga/VL , 08. studeni 2017. u 16:29
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

U četvrtak bi trebao biti objavljen i popis svih tražbina prema Agrokoru koji će znatno utjecati na raspoloženje tržišta kapitala prema koncernu i njegovim sastavnicama.

Dionica Belja potpuno se oporavila i premašila za 25 posto cijenu koju je postizala nakon usvajanja lex Agrokor. To je najbolji rezultat među tvrtkama iz sustava Agrokor, a i očekivano je da se tržišna cijena približi onoj realnoj. Ipak, da se prodaje po današnjoj cijeni, Belje bi vrijedilo 62,5 milijuna kuna, što je tek trećina cijene koju je postizala ta tvrtka prije krize u koncernu.

Da su investitori nanjušili potencijal dobre zarade na Agrokorovim dionicama, pokazuje i činjenica da se u posljednja dva dana, otkad dionice rastu, dokazuje i to da su nosile 23,5 od ukupno 43 milijuna kuna prometa ostvarenog na dionicama na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak i utorak. Onaj tko je prodao dionice u petak danas se kaje, a onaj tko ih je kupio zadovoljno trlja ruke. Belje se u petak tako kupovalo po cijeni od 2,47 kune po dionici, a onaj tko ih je prodao mogao je zaraditi 7,53 kuna po dionici, odnosno učetverostručiti uloženi iznos. Vratilo se i povjerenje u sve dionice Agrokora, pri čemu je najveći interes za Ledo koje je i u utorak bilo najlikvidnije s postignutim prometom od 11 milijuna kuna, što je ujedno i nosilo gotovo polovicu prometa ostvarenog na burzi. Ledo krajem dana ima cijenu od 1200 kuna po dionici te se očekuje da će rasti i tijekom srijede. 

Naime, čak je i cijena od 3450 kuna po dionici kojom se trgovalo u travnju procjenjivana kao poprilično niska pa analitičari vide još prostora za rast. U četvrtak objava tražbina U odnosu na crni petak Ledo je udvostručio vrijednost. Jamnicom se trguje po 13.500 kuna pri čemu je u jednom danu narasla gotovo 93 posto. Zvijezda je pak rasla 75 posto pa dosegnula vrijednost od 900 kuna. Bilo bi zanimljivo znati tko kupuje dionice i hoće li se bitnije mijenjati odnos među vlasnicima što je najzanimljivije kod Belja u kojem Agrokor ima manje od 30 posto udjela. Većinsko vlasništvo Agrokor nema ni u Ledu u kojem posjeduje 48 posto dionica, a obvezni mirovinski fondovi 22 posto dionica.

U četvrtak bi trebao biti objavljen i popis svih tražbina prema Agrokoru koji će znatno utjecati na raspoloženje tržišta kapitala prema koncernu i njegovim sastavnicama. Nije tajna da su ukupne tražbine narasle na oko 58 milijardi kuna, što je iznos veći od vrijednosti kapitala, a to i jest jedan od razloga velikog gubitka vrijednosti dionica. Mnogo više na ulagače mogle bi utjecati sudske odluke u Londonu i zemljama regije o primjeni lex Agrokor koje bi mogle determinirati način nagodbe. U utorak je dio slovenskih medija objavio neslužbenu informaciju da je na žalbu slovenske vlade i Sberbanka, kojom su tražili da se preispita odluka po kojoj je u srpnju zabranjena ovrha nad imovinom Agrokora u Sloveniji, sud odgovorio pozitivno. Pišu da je odlučio tek “djelomično primjenjivati lex Agrokor”, ali struka upozorava da nije logična djelomična primjena zakonskih rješenja te se čini kako bi to moglo značiti da će se ponoviti suđenje.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Kako ovaj naslov danas divno izgleda
ahahahahahahahaha!!!!!!

ajmo svi: beee beeeeeee

Ovako prezentirati tržišno stanje dionica je stvarno žalosno. Kao što kaže @posejdon, nije ni čudo da je HR nacija financijski nepismenih ljudi. A ovo je kao poslovni portal…

Užas, užas od novinarstva!
I to od novinara koji su kak ti specijalizirani za praćenje tržišta kapitala!

Nije ni čudo da smo nacija financijski nepismenih ljudi.
Kada nam serviraju ovakve tekstove.

koje grafove i kada je gledao autor clanka?

New Report

Close