Okružni sud u Ljubljani potvrdio odluku o oduzimanju dionica Mercatora

Autor: Poslovni.hr/H , 07. siječanj 2020. u 15:14
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je odluku slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) o oduzimanju dionica Mercatora u vlasništvu Agrokora, čiju je žalbu odbacio kao neutemeljenu, objavila je u utorak ta agencija.

Kako se navodi u objavi na internetskim stranicama agencije, AVK je danas, 7. siječnja primio rješenje Okružnog suda u Ljubljani po žalbi Agrokora, a protiv rješenja kojim je, radi osiguranja ranijeg rješenja o prekršaju, AVK privremeno oduzeo Agrokoru dionice Mercatora. 

"Agencije pojašnjava da je odluka nadležnog suda u cijelosti potvrdila odluku Agencije i odbila žalbu kao neosnovanu", kratko su objavili iz AVK. 

AVK je odluku o zapljeni Agrokorovih dionica Mercatora donio 16. prosinca, radi osiguranja provedbe odluke u prekršajnom postupku u kojemu je Agrokoru izrekao kaznu u iznosu d 53,9 milijuna eura zbog neprijavljivanja koncentracije odnosno preuzimanja punionice vode Costella.

Agrokor se na odluku o oduzimanju dionica Mercatora žalio 24. prosinca, tvrdeći da agencija nije imala pravni temelj za tu odluku te ističući da je odluka agencije "neustavna, proizvoljna i nezakonita".

Iz Agrokora su tada najavili da će podnijeti i žalbu Financijskoj upravi Republike Slovenije na rješenje o zabrani raspolaganja dionicama Mercatora. Smatraju da je ta odluka također nezakonita.

Agrokor je krajem prošle godine prijavio AVK potpredsjednici Europske komisije i tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja, koje je izvijestio o postupcima te agencije vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenovu. U prijavi se uz ostalo kaže da su postupci AVK-a u suprotnosti sa zakonima i praksom EU-a i Slovenije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad bi novi vlasnici Fortenove također mogli tražiti odštetu od Hrvatske za pretrpljenu štetu nanešenu lošim i nepotpunim zakonom o sistemski važnim društvima jer nije jamčio zaštitu njihove imovine. Welcome to the club.

New Report

Close