Odbor vjerovnika naložio prodaju imovine

Autor: Suzana Varošanec , 16. ožujak 2017. u 22:00
Imovina o kojoj je riječ u ovom stečaju naočigled propada/I. Čagalj/PIXSELL

VTS riješio je i posljednju žalbu vjerovnika na prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda u Splitu.

Stvorene su procesne pretpostavke za sazivanje Skupštine vjerovnika Adria čelika, doznajemo od  pojedinih vjerovnika koji to, kažu, pozdravljaju.

Po njima, a dio ih je blizak i njemačkom Techcomu u čijem je vlasništvu prije otvaranja ovog stečaja i bila splitska željezara te je zainteresiran za zakup i pokretanje proizvodnje, nov pravni moment može značiti i da će uskoro na red doći rješenje glavnog pitanja. To je daljnji smjer u kojem će se odvijati ovaj postupak, a ključna je odluka na koju se dugo čeka u pogledu raspolaganja s imovinom stečajnog dužnika, drugim riječima je li moguć njezin zakup. Prema knjigovodstvenoj vrijednosti posrijedi je iznos od oko pola milijarde kuna, a koliko je poznato, s obzirom da je dužnik u velikoj besparici i primjerice na računu je u veljači imao 50-ak tisuća kuna, nije se radila nova procjena.  Impuls za navedena očekivanja oko raspleta u ovom postupku, očekivano, dolazi iz pravosuđa.

Visoki trgovački sud, inače pod pritiskom iznadprosječne količine posla u tom stečaju izraženo kroz niz žalbenih predmeta, riješio je i posljednju žalbu vjerovnika na prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda u Splitu kojim se osporavaju tražbine i vjerovnici upućuju na parnicu. Od 6 takvih žalbi, s time da se radi o najvećim vjerovnicima pa se ukupno može raditi i o nekoliko stotina milijuna kuna, primjerice, djelomično je usvojena žalba Techcoma, dok je navodno žalba Cezara u vlasništvu Petra Pripuza – odbijena.  S porastom izgleda da ovaj složeni stečajni predmet dobije na ubrzanju u smislu prijelomne odluke, međutim, koincidira i ovih dana održana sjednica Odbora vjerovnika Adria čelika.

Kako se neslužbeno doznaje, na tom je odboru usvojena odluka koja je u biti nalog da se radi na pripremi prikupljanja ponuda u svrhu prodaje imovine. Odluka nije jednoglasna, a po svemu sudeći ovaj bi nalog bio obvezujućeg karaktera za stečajnog upravitelja Berislava Bušelića, no je li tako, nije nam službeno potvrđeno jer do završetka teksta Bušelić nam nije bio dostupan. Inače, dva 'tabora' sa suprotstavljenim stečajnim 'vizijama' – razlučni vjerovnici među kojima je glavni Cezar zainteresirani za prodaju, dok Techcom želi u zakup, i dalje odražavaju dvije mogućnosti: s jedne strane to je odluka o prodaji imovine, najvjerojatnije parcijalno iako se ne isključuje ni prodaja cjeline, i s druge strane zakupa Techcoma koji rješenje vidi u ponovnom pokretanju proizvodnje.

Postoji li treći put za Adria čelik reći će uskoro vjerovnici, no prije toga prema našim izvorima na dnevnom redu još se treba naći i nova runda ispitivanja tražbina Techcoma budući da je i tu žalbu njemačke tvrtke VTS usvojio. To znači da će se te tražbine prije Skupštine morati ispitati.  Imovina o kojoj je riječ u ovom stečaju naočigled propada u očekivanju ključne odluke kako dalje, iako pritom stečajni upravitelj Bušelić ne staje sa svojim apelima. Oni idu u smjeru ukazivanja na potrebu za donošenjem bitnih odluka vjerovnika po kojima bi on postupao. Naime, njegovo je djelovanje, kako sam kaže, trenutno ograničeno, a stečaj karakterizira cijeli niz problema, od opskrbe električnom energijom do oštećenja usljed elementarnih nepogoda i požara. Pod zadnje to je i najava pokretanja ovrhe od 491 tisuća kuna protiv stečajnog dužnika, i to od strane tvrtke Bilić-Erić jer nisu podmireni troškovi privatne zaštite. Također, ta je tvrtka otkazala suradnju tako da se od 27. veljače ne smatraju odgovornim za eventualni nestanak ili oštećenje imovine Adria čelika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close