‘Novim ulaganjem postajemo najveća ovakva tvornica u Europi’

Autor: Suzana Varošanec , 11. listopad 2022. u 10:55
Foto: PD

U Belom Manastiru nove linije za obradu polimera i regranulaciju označavaju uvođenje kružnog gospodarstva.

Kontinuirana proizvodna ulaganja, i to primarno iz vlastitih izvora, dakle profita, kao i nove tvornice, sve do pozicije lidera koji je stasao na globalnoj sceni. Riječ je hrvatskoj tvrtki EcoCortec.

Prije 15 godina poslovno se nastanila u Baranji, odakle patentiranim kemijskim proizvodima iz Hrvatske opskrbljuje tri kontinenta. Međutim, iako najveća tvornica antikorozivnih folija u Europi i treća u svijetu, sastavnica je američke korporacije Cortec čije poslovanje vodi vlasnik, američko-hrvatski poduzetnik Boris Mikšić, koji ponovo plijeni novim ulaganjima.

Jučer je otvorio još jednu tvornicu u Belom Manastiru, pa u sklopu kompleksa niču dvije nove hale – za obradu polimera i regranulaciju u kojoj će se reciklirati otpadni materijal, s početkom proizvodnje u drugom kvartalu 2023.

Mikšić

Hrvatsku smo uspješno pozicionirali kao glavni strateški centar u Europi za ekološku tehnologiju zaštite od korozije, a novim ulaganjem idemo korak dalje.

“Gospodarstvo raste kad se investira, a mi profit stalno ulažemo. S novim ulaganjem od sedam milijuna eura EcoCortec će postati najveća tvornica za proizvodnju zelenih ekoloških folija i vrećica u Europi jer imamo odličan proizvod, uhodani tim i jasnu viziju.

Hrvatsku smo zadnjih godina uspješno pozicionirali kao glavni strateški centar u Europi za ekološku tehnologiju zaštite od korozije, a novim ulaganjem idemo korak dalje: uvodimo kružno gospodstvo u kompaniju po sistemu da nam kupci naših proizvoda vraćaju iskorištenu baliranu foliju, koju mi oporabljujemo i vraćamo u proces proizvodnje te ugrađujemo u novu proizvod. Tako koristimo manje novih materijala, a brinemo o okolišu”, kaže Mikšić.

Tvornica je dio američke korporacije Cortec čije poslovanje vodi vlasnik, američko-hrvatski poduzetnik Boris Mikšić/I. Šoban/PIXSELL

Nova zapošljavanja
Tvornicom u Belome Manastiru upravlja direktorica Dijana Zrinski koja ističe da će u prvoj fazi zaposliti 10 novih radnika, no u dvije 2 godine trebali bi imati 100 djelatnika.

“Novi kapaciteti iznose dodatnih 200 tona godišnje. Naše tržište je Europa, no širimo se i na tržište Azije, SAD-a i Australije. Većinu sirovine nabavljamo u Europi, a dio važnih komponenti koji smo uvozili, sad ćemo proizvoditi sami, tako da ćemo biti samoodrživi”, kaže Zrinski.

Baranjski kompleks, u kojem je startala prva tvornica za proizvodnju bioplastike i antikorozivnih folija u poslovnoj zoni Beli Manastir, rezultat je tadašnjih 10 mil. eura greenfield ulaganja.

Prije pet godina niknula je nova tvornica zahvaljujući daljnjem ulaganju od oko 28 milijuna kuna, od čega su 35% sredstva EU fondova. Lani je krenula i treća faza širenja, odnosno gradnja treće tvornice s navedene dvije nove hale. Istodobno je kupljenozemljište i tvornica u Splitu, gdje se planira ulaganje i povećanje proizvodnih kapaciteta.

7

milijuna eura uloženo je u nove pogone EcoCorteca u Belom Manastiru

Suradnja s globalnim liderima
Danas tvrtka zapošljava 60 radnika, a godišnje proizvede više od 380 tona antikorozivnih folija te izveze više od 97% asortimana. Patentiranim proizvodima opskrbljuju najveće proizvođače automobila, a kupci kao što su Volvo, Airbus, Ford, Toyota, Mercedes i General Motors, traže što više reciklirane plastike u svojim proizvodima.

Povećavaju se narudžbe auto industrije, kaže Zrinski te se očekuje rast tržišta u 2023. Ove godine planirana razina ukupnih prihoda premašuje 60 milijuna kuna, no Uprava seveć nada prebačaju. Trenutno su u očekivanju rezultata važnog natječaja za ekoprojekt solarne elektrane.

Naime, u tijeku je ocjenjivanje projektnih prijedloga, a njihov se tiče investicije oko 2 mil. kuna u solarnu elektranu, uz povrat ulaganja za oko 2,5 godina. S ovim projektom, s obzirom na činjenicu da u proizvodnji koriste isključivo električnu energiju, kao i na rast cijene energenta, proizvodnjom vlastite struje rasteretiti bi ukupne rashode za oko 30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close