‘Novim softverskim rješenjima i alatima možemo utjecati na smanjenje troškova zdravstvenog sustava i dostupne kvalitetnije usluge svima’

Autor: Lucija Špiljak , 06. ožujak 2022. u 22:00
Nikola Juranić/MARKO LUKUNIć/PIXSELL

Nikola Juranić, novi izvršni direktor MCS Grupe, proizvođača IT rješenja u zdravstvu kojeg je nedavno kupila IN2 Grupa, o planovima, programskim rješenjima, ‘disanju’ tržišta…

Zagrebačka MCS Grupa profilirala se od 1999. godine u vodećeg proizvođača IT rješenja u zdravstvu u segmentu primarne i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (izvanbolničke).

Njihova glavna programska rješenja čine e-naručivanje pacijenata, sustav Zdravlje.Net PRO koji omogućava komunikaciju između zdravstvenih djelatnika primarne i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, te Medicus.Net namijenjenu radu u zdravstvenim ustanovama svih djelatnosti.

Razvili su i mobilnu aplikaciju za privatno zdravstvo Zdravlje.Net, sustav komunikacije između liječnika i pacijenata koji obuhvaća slanje i arhiviranje medicinske dokumentacije, slanje nalaza liječnika (poliklinike) pacijentu i obrnuto, dnevnik zdravlja, naručivanje na pregled.

Ova rješenja danas koristi više od 60 posto javnozdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, a potencijal tvrtke prepoznala je i IN2 Grupa koja ih je nedavno kupila.

Nikola Juranić u MCS Grupi radio je više od deset godina na poziciji voditelja prodaje, a u veljači ove godine preuzeo je mjesto izvršnog direktora.

Upravo su čvrsta i kvalitetna integracija poslovnih procesa s IN2 Grupom njegovi prvi potezi, a u razgovoru za Poslovni dnevnik otkrio je kakvi su planovi i ciljevi s novom pozicijom, koja programska rješenja unapređuju i gdje su ona najzastupljenija, te kako tržište “diše” u postpandemijskom razdoblju.

Koji su prvi potezi i planovi na novoj poziciji i koliko ona donosi više izazova i odgovornosti?
Kroz svoje dosadašnje iskustvo na poziciji voditelja prodaje imao sam priliku do detalja upoznati naše proizvode, tržište i potencijale, što stvara idealne preduvjete za daljnji rast MCS Grupe i pružanje još kvalitetnije usluge.

Trenutno sam u potpunosti posvećen novom radnom mjestu za koje smatram da je veliki iskorak i izazov u mojoj karijeri, te se i dalje trudim konstantno obrazovati i usavršavati, a iznimno mi je važno što kompanija to prepoznaje i pruža mi punu podršku.

Izazovnost mog posla, uz obavljanje svakodnevnih zadaća, je preuzimanje raznih upravljačkih uloga koje diktira ova pozicija, promjenjive potrebe klijenta i zaposlenika. Svakodnevna potreba implementacije novih procesa, tehnoloških rješenja kao i načina organizacije rada te brza tranzicija informacija i njihovo usuglašavanje od iznimne je važnosti.

5000

korisnika različitih rješenja MCS Grupe, 2600 ordinacija, 80 poliklinika raznih djelatnosti, 4 bolnice, 38 od 49 domova zdravlja

Pokrenuli smo izradu strategije razvoja poslovanja u kojoj ćemo se selektivno fokusirati na razvoj internih kompetencija, ciljeva, ovlasti i odgovornosti u svim segmentima poslovanja. Potencijal našeg daljnjeg razvoja zasigurno vidim u implementaciji standardiziranih i skalabilnih IT rješenja na što veći broj zdravstvenih ustanova u RH.

Uz naša cloud rješenja za zdravstvene ustanove veliki potencijal vidim u našoj mobilnoj platformi za komunikaciju pacijenata s pružateljima zdravstvenih usluga. U budućem dvogodišnjem periodu cilj nam je plasirati naše glavne proizvode i usluge na što više krajnjih korisnika i samim time u svim segmentima osigurati većinski tržišni udio.

Na tržištu je MCS Grupa prisutna od 1999., prošle su već 23 godine otkako ste se profilirali u vodećeg proizvođača informacijskih rješenja u zdravstvu; od sustava elektronskog naručivanja, napredne analize medicinskih podataka pa sve do sustava potpore u odlučivanju. Koja su od tih rješenja najzastupljenija i koliko ih timova, bolnica i poliklinika koristi?
Od početka poslovanja, prepoznajući i uključujući se u trend rasta tržišta web baziranih aplikacija, veliki dio svog razvoja usmjerili smo na nova znanja iz područja izrade složenih web baziranih programskih rješenja u zdravstvu u segmentu primarne i specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite (izvanbolničke).

Naše programsko rješenje Medicus.Net je vodeće programsko rješenje (cloud) namijenjeno radu u zdravstvenim ustanovama svih djelatnosti; poliklinikama, domovima zdravlja, privatnim bolnicama, privatnim ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Medicus.Net objedinjuje prije svega zahtjeve liječničke struke, a sukladan je preporukama Ministarstva zdravlja i smjernicama danim od HZZO-a, kao potrebama centralnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske (CEZIH).

Ponosimo se suradnjom s više od 5000 korisnika, 2000 ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, 600 ordinacija u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, više od 80 poliklinika raznih djelatnosti, četiri privatne specijalne bolnice, 38 od 49 domova zdravlja.

Kakve su protekle dvije godine bile za tvrtku tijekom pandemije? Je li porasla potražnja za vašim rješenjima i jeste li se dodatno upregnuli s obzirom na situaciju, izazove, ali i ulogu svoje tvrtke?
Tijekom protekle dvije godine pandemije dogodile su se velike promjene i pomaci na globalnoj razini, koje su ukazale na to da se procesi uz pomoć tehnologije mogu značajno ubrzati i tako poboljšati učinkovitost svih korisnika u sustavu.

S obzirom na to da nas je pandemija u posljednje dvije godine navikla na brzo prilagođavanje, postalo je još jasnije koja je važnost IT industrije u zdravstvu. Ne samo da smo zadržali nego i povećali broj klijenata, a financijski rezultati nam rastu iz godine u godinu te bilježimo rast prihoda i dobiti.

Naš je fokus na inovacijama, razvoju i ulaganjima u širok i kvalitetan portfelj vlastitih proizvoda na području zdravstva. IT industrija u Hrvatskoj postaje ključan generator razvoja i konkurentnosti gospodarstva.

Brojne hrvatske tehnološke kompanije ostvaruju uspjeh na svjetskoj razini pa je razumno očekivati da će se trend rasta IT industrije nastaviti i u budućnosti. Mi smo, zasigurno, zakoračili tim putem.

Koliko tvrtka danas ljudi zapošljava i o kojim je profilima riječ? Je li izazovno pronaći kvalitetan kadar?
Potraga za kvalitetnim stručnjacima danas je posao za sebe jer su zaposlenici u IT industriji ti koji biraju poslodavca. Svjesni smo standarda koji je postavljen na tržištu rada u IT industriji kao i važnosti ulaganja u razvoj naših ljudi.

Trenutačno zapošljavamo 47 ljudi. Na nama je da kontinuirano ulažemo u naše ljude kroz edukaciju i mentorstvo, konkurentne financijske uvjete, organizacijsku kulturu i atmosferu u kojoj se potiču inovacije, proaktivnost i fokus na rezultat.

Želimo da su nam zaposlenici zadovoljni, odmorni i motivirani te nudimo i ostale benefite poput Multisport kartice, nagradnih slobodnih dana i plaćenog dopusta za razne osobne potrebe, kombinaciju rada od kuće i iz ureda, voća, doručka, kave, jednokratne potpore za rođenje djeteta, raznih druženja, koje smo ipak morali malo prorijediti s obzirom na Covid, i još razne druge “sitnice” koje firmu čine mjestom gdje će se tim osjećati ugodno i poticajno.

Kao veliku dodanu vrijednost istaknuo bih i rad na društveno korisnim, inovativnim rješenjima i projektima u zdravstvu. To je ona jedna komponenta koja nije materijalna ni opipljiva, a često se i sami moramo podsjetiti da smo zapravo dio jedne veće priče – unapređenje zdravstva, jednog zaista krucijalnog segmenta društva.

Svatko od nas, naš član obitelji ili prijatelj u svakodnevnom životu su krajnji korisnici onoga što radimo i što nastojimo unaprijediti. A to je digitalizirati zdravstvo, iskoristiti tehnologiju maksimalno da se vrlo komplicirana administracija svede na automatizirane procese koji će pojednostaviti život i doktorima koji se žele (i trebaju) više baviti pacijentima a manje administracijom i pacijentima koji žele kvalitetnu i efikasnu medicinsku uslugu.

Kad je riječ o razvoju kapaciteta, osim što radimo na kreiranju dobrih radnih mjesta, trudimo se potaknuti IT zajednicu na razvoj. Tako smo postali strateški partner Veleučilišta u Virovitici, a unutar tog partnerstva nudimo stipendije i mentorstva u razvoju budućih ICT stručnjaka, od kojih neki po završetku fakulteta postanu dio našeg tima.

Ovaj pristup omogućava suradnju s budućim zaposlenicima od prvog dana upisa studija. Ovakav model ulaganja u mlade i talentirane studente koji će se uz sve radne benefite koje nudimo moći razviti u vrhunske IT stručnjake.

MCS Grupa je nova članica IN2 grupe. Što to točno znači za vašu tvrtku?
Činjenica da smo prepoznati kao lider na hrvatskom tržištu te kao poželjan strateški partner IN2 grupe, članice Juniper grupe i dio Constellation Software Inc., ujedno je veliko priznanje našem dugogodišnjem znanju, iskustvu i kvaliteti naših proizvoda i usluga.

Za nas je bilo ključno da Grupa jamči kontinuitet poslovanja, daljnji razvoj naših temeljnih rješenja i općenito da imamo jasan i stalan plan daljnjeg rasta i razvoja tvrtke.

Je li ekspanzija jedan od ciljeva nakon akvizicije?
Trenutačno smo prisutni na tržištu Republike Hrvatske, a svakako planiramo s vremenom izlazak na vanjsko tržište. Kroz dugogodišnju partnersku suradnju s IN2 grupom razvili smo u potpunosti komplementaran i suradnički odnos u kojemu se međusobno izvrsno dopunjujemo, a sad imamo ojačanu poziciju za daljnje “osvajanje tržišta” sa zaokruženim i kompletnim programskim rješenjima za zdravstvo.

Kakve su prognoze, ali i ključni planovi i ciljevi za ovu godinu?
Vjerujem da naša glavna rješenja imaju veliki potencijal u povećanju broja kupaca i prihoda. Trenutačno završavamo novu verziju Medicus.Net programskog rješenja za Poliklinike, koji sa sustavom e-naručivanje pacijenata i Zdravlje.Net platformom čini integrirani ekosustav za upravljanje medicinskim i financijskim parametrima.

Svakako treba napomenuti da završavamo EU projekt čija je svrha inovacija proizvodnog procesa, procesa isporuke i organizacije poslovanja kroz primjenu novih softverskih rješenja, modernih tehnologija i alata. To će značajno automatizirati procese, optimizirati korištenje resursa i omogućiti konkurentnu proizvodnju što će omogućiti lakšu komercijalizaciju naših rješenja.

Širi cilj projekta kojim se želi utjecati na ciljne skupine komercijalizacijom ovog projekta je smanjenje troškova zdravstvenog sustava, dostupnost zdravstvenih usluga svima i povećanje kvalitete zdravstvenih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close