Niče prva prava hrvatska tvornica Argete, koje su ‘gladni’ u cijeloj EU

Autor: Suzana Varošanec , 23. ožujak 2021. u 14:24
U budućoj tvornici posao će naći 150 ljudi; roboti će ublažiti rizik nedostatka radne snage/PD

Za zemljište od 41.000 m2 kompanija će izdvojiti 3,7 milijuna kuna, početak rada tvornice je 15 mjeseci od građevinske dozvole.

Namazi Argeta, inače brzorastuća robna marka Atlantic grupe, proizvodit će se i na sjeveru Hrvatske, u općini Gornji Kneginec u okolici Varaždina u sklopu novog ulaganja vrijednog 50 milijuna eura.

Argeta je prema Nielsenovim podacima vodeća u Europi u kategoriji mesnih pašteta te broj 1 u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Kosovu, uz značajno prisustvo i trend rasta u ostalim zemljama EU i svijeta.

Tržište je sve više traži, a u projekt Atlantic kreću na ‘krilima’ odličnog razvoja poslovanja i planova rasta u kategoriji delikatesnih namaza. Prvi korak već je iza njih. U poslovnoj zoni ove općine kupili su veliko građevinsko zemljište od 41.000 četvornih metara, a uvidom u javne materijale tamošnjeg Općinskog vijeća vidljivo je da će, temeljem odredbi Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva Općine Gornji Kneginec vezano uz investiranje u proizvodne djelatnosti, Atlantic Grupa za zemljište izdvojiti 3,7 milijuna kuna. Nakon dobivanja građevinske dozvole kompaniju čeka početak izgradnje nove tvornice.

Širenje proizvodnih kapaciteta sastoji se od nekoliko faza, s tim da je 15 mjeseci od trenutka ishođenja dozvole rok za početak rada tvornice. Tako će hrvatski prehrambeni sektor dobiti značajan impuls kojim će se Kneginec pridružiti slovenskoj Izoli i Hadžićima u BiH, gdje Atlantic već ima organiziranu proizvodnju Argeta namaza.

Potegnuli su i preko ‘velike bare’, uspostavivši uspješnu uslužnu proizvodnju u američkom Harrisburgu za tržišta SAD-a i Kanade, no sad na red dolazi u punom smislu riječi hrvatska proizvodnja.

Najavljuju i zapošljavanje još 150 ljudi, dok s druge strane ponovo privlače pozornost inovativnim rješenjima. Ovaj put je povod suradnja s osječko-zagrebačkom tvrtkom Gideon Brothers, s kojom usko surađuju na potrebama logističko-distribucijskog centra u Velikoj Gorici.

Upravo su pokrenuli projekt integracije flote robota, inteligentne modularne platforme za upravljanje procesima u logistici, čiji je jedan od ključnih ciljeva povećanje učinkovitosti i protočnost logističkih operacija.

To je potrebno, tvrde, da bi se ublažio rizik nedostatka radne snage, posebno u razdobljima visoke potražnje pa će se bliskom suradnjom ljudi i robotiziranih pomagača osnažiti dobavni lanci u post-covid eri i pomoći gospodarstvu da ublaži pritisak nedostatka radnika i osigura resurse za rast. Nedostatak radnika za novu tvornicu neće biti problem, tvrdi načelnik Kneginca Goran Kaniški.

Ponuda radne snage tamo je na zamjetnom nivou, kaže, a očekuje se da će Atlanticova investicija pozitivno utjecati i na povećanje plaća na širem području Varaždinske županije. Kaniški ističe da im u ovoj krizi jako puno znači dolazak Atlantica, a potaknut će zapošljavanje kvalificirane radne snage kao i inženjera.

“Veseli nas i dolazak novih tehnologija po čemu je Atlantic poznat”, ističe načelnik dodajući da se Atlantic zbog tri razloga odlučio za ovu lokaciju. Uz odličnu prometnu povezanost i 40 MW jaku trafostanicu s kojom mogu udovoljiti svim energetskim zahtjevima, navodi i važan faktor sređene infrastrukture.

Inače, sve veće investitore u proizvodne djelatnosti oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa kod ishođenja građevinske dozvole te 5 godina ne plaćaju komunalnu naknadu ako je investicija već od 10 milijuna eura. U ovoj zoni djeluje 60-ak gospodarskih subjeksta s oko 1700 radnika.

Uz Calzedoniju i trgovački centar Lumini koji bilježi 2 milijuna ulaza godišnje, tu su brojni srednje veliki proizvođači iz metalne industrije.

Kao predgrađe Varaždina zbog poslovne zone i svih aktivnosti na unapređenju ovo je najrazvijenija općina u županiji, te uz Grad Varaždin jedina ne prima državna sredstva fiskalnog izravnanja, sama financira svoje aktivnosti od predškolskog odgoja do komunalne infrastrukture.

Komentari (2)
Pogledajte sve

1. gavrilović

2.podravka

.

.

.

.

.

3. argeta i to ništa bolje od nekih drugih brandova a  još je i debelo najskuplja

kupio, probao i bacio…loš okus, a kad sam vidio sastav prošla me volja to jesti

New Report

Close