Može li Varteks novim dokapom riješiti akutni problem likvidnosti?

Autor: Suzana Varošanec , 13. listopad 2022. u 22:00
Skupština dioničara Varteksa sazvana je za 22. studenoga/M. Jurinec/PIXSELL

Iz poziva za skupštinu zakazanu 22. studenog vidi se da se novoj Upravi želi omogućiti mandat da novom dokapitalizacijom pokuša riješiti akutni problem likvidnosti.

Nakon što je riješen problem korporativnih organa upravljanja, a račun deblokiran povlačenjem ovrhe Grada Varaždina, slijedi skupština Varteksovih dioničara.

Iz poziva za skupštinu zakazanu 22. studenog vidi se da se novoj Upravi želi omogućiti mandat da novom dokapitalizacijom pokuša riješiti akutni problem likvidnosti.

Naime, nakon ostavke člana Uprave Tomislava Babića, na toj funkciji je Dražen Dobiš koji se za kratko vrijeme provedeno u Varteksu prije preuzimanja ove funkcije bavio reorganizacijom proizvodnje.

Varteks je 2021. završio u plusu, te će se 2,038 milijuna kuna dobiti, prema prijedlogu, upotrijebiti za sanaciju prenesenih gubitaka.

Međutim, rezultat je to trženja imovinom koju ne koriste za redovno poslovanje, u kojem bilježe minuse. Riječ je o godini u kojoj Varteksovi pogoni nisu radili oko 200 dana, karakterističnoj i po potrazi za Lohn poslovima.

Ipak, sad slijedi za likvidnost moguće ključna skupština. Uprava je na dnevni red stavila statutarne izmjene vezane za dokapitalizaciju – novu emisiju dionica do najviše 50% postojećeg iznosa TK, a rok za to je 4 godine.

Tvrtka je u nekoliko navrata provodila emisiju dionica te je dokapitalizacijom osiguravan dodatni keš. Sad se ovime otvara prostor da se na isti način može osigurati dodatni kapital. Ključno ostaje pitanje hoće li Varteks poslovno stati na noge i osigurati potrebnu likvidnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close