Svjetski hit iz Novske: Njihove mikroalge unaprijed rasprodane po cijelom svijetu

Autor: Suzana Varošanec , 18. prosinac 2019. u 08:08
Direktor Breglec na polaganju kamena temeljca za gradnju tvornice koja će imati 30 radnika
EDINA ŽUKO/PIXSELL

Tvrtka Phyox s IRB-om razvija tehnologiju proizvodnje u zatvorenim foto bioreaktorima.

Tvrtka Phyox, dioničko društvo u mješovitom vlasništvu za proizvodnju i trgovinu mikroalgama sa sjedištem u Novskoj, u suradnji s Institutom Ruđer Bošković dovršava instaliranje pokusnog postrojenja – foto bioreaktora koji će poslužiti za potvrdu funkcionalnosti jedinstvene, nove tehnologije i u globalnim razmjerima. To označava završnicu u pripremama projekta prve kontinuirane proizvodnje mikroalgi u svijetu u zatvorenim foto bioreaktorima.

Prethodio joj je višegodišnji proces razvoja, zaključen patentnim pravima od njemačkog partnera i suvlasnika tvrtke Bernda Herrmanna, a kao razvojni projekt poduprt je kroz program PoC s 500.000 kuna, o čemu je ugovor s HAMAG-BICRO-om zaključen u studenom. Iz tvrtke najavljuju i daljnja značajna ulaganja u istraživanje i razvoj kroz program IRI2, dok će komercijalno poslovanje započeti u novoj tvornici, vrijednosti ulaganja 5 milijuna eura, čiji je kamen temeljac postavljen u Poduzetničkoj zoni Novska. Predviđa se da će tvornica početi s proizvodnjom u kolovozu, kada će zaposliti prvih 15 ljudi od planiranih 30, što se vezuje uz drugu fazu ulaganja u očekivano brzo širenje proizvodnje. Novu green field investiciju u Hrvatsku je doveo direktor Phyoxa i partner u tvrtki Dražen Breglec, koji navodi da se radi o projektu koji je hit u svjetskoj i europskoj bioekenomiji, sa širokom primjenom u prehrabenoj, kemijskoj i farmauetskoj industriji, kao i u medicini i energetici pa se zapravo očekuje streloviti rast.

“S ovim projektom Hrvatska utire novi smjer u bioekonomiji sukladno Strategiji biokonomije EU, što je kao prioritet prepoznato i u hrvatskoj Strategiji pametne specijalizacije (S3). Naša tehnologija u odnosu na konkurenciju je superiorna po kvaliteti i produktivnosti: jedini smo u stanju proizvoditi 24 sata 365 dana u godini i to 100% bioproizvod, bez kontaminacije i u gotovo sterilnim uvjetima“, iznosi Breglec dodajući da uz niz prednosti, ova tehnologija pridonosi poboljšanju atmosfere iz koje se crpi CO2 te u koju ispušta kisik, a taj je učinak ekvivalentan učinku 20 ha šume. Proizvodnja mikroalgi, zbog svog današnjeg opsega, smatra se ‘baby’ industrijom, ali sa značajnim trendom potražnje i rasta. Analize svjetskog tržišta mikroalgi procjenjuju ga na 3,4 milijarde dolara u 2017., s rastom na 6,1 milijardu u 2026. godini. Predvodnici su dalekoistočne zemlje, naročito Kina i Japan, dok ukupno učešće europskih proizvođača iznosi tek 5% i glavni su oni u Njemačkoj i Austriji. Nova hrvatska tvornica, u cijelosti fokusirana na strana tržišta, već u pretprodajnim aktivnostima sklopila je predugovore o plasmanu 50% kapaciteta, i kako kaže Breglec, prije početka proizvodnje sav će kapacitet biti unaprijed rasprodan kupcima iz cijelog svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close