McClure oduševljen električnim automobilom

Autor: Bernard Ivezić , 26. rujan 2012. u 22:00

Američki i europski ulagači u tehnološke startupe upustili se u lov na 20 ponuđenih hrvatskih projekata

Investicijska konferencija Geeks on a Plane (GOAP), pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika, koja je u srijedu u Zagrebu okupila poznate američke i europske ulagače u tehnološke startupe, pretvorila se u lov na ponuđenih 20 projekata.

Amerikanci su preferirali one koji su se dokazali lokalno i koji još nisu ugrabili investitore. S druge strane Europljani su pohrlili na projekte koji su se već dokazali na američkom tržištu. Dave McClure, najpopularniji ulagač na konferenciji i suosnivač američkoga poslovnog akceleratora i fonda 500Startups, kaže da nije znao što očekivati ni od Zagreba ni od startupa. “Ali nakon što sam poslušao prezentacije ovdašnjih projekata, ostao sam iznenađen s dva projekta u kakva tipično ne ulažemo, posebno superelektričnim automobilom tvrtke Rimac, jer tako nešto nisam uopće očekivao. A uz njih mislim da potencijal imaju još neki projekti poput WhoAPI-ja i VetClouda”, izjavio je za Poslovni dnevnik McClure.Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac automobila, potvrdio nam je da ga je McClure već kontaktirao. Predložio mu je da dođe u Silicijsku dolinu gdje bi mogao razgovarati s potencijalnim ulagačima o automobilu koji drži pet svjetskih rekorda kao najbrži električni automobil. “Ne znam što očekivati od te ponude jer sam već imao slične ponude s obzirom na to da mi tvrtka ima kupce, stabilan prihod i poslovni plan za idućih 15 godina, ali sam skeptičan, jer mi nije cilj tvrtku preseliti u SAD kao što mi nije bio cilj seliti je u pustinju ili Austriju što su bili neki od prijedloga”, kaže Rimac.Marko Kovač, suosnivač i direktor SalesPoda, koji se u Hrvatskoj distribuira preko Vipneta, a u Sjevernoj Americi preko kanadskog Bella i koji bilježi brzi rast u SAD-u posebno je naglasio interes europskih ulagača za projekte. “S nama je na konferenciji inicijalni kontakt napravila Europska banka za obnovu i razvoj”, kaže Kovač. Nisu samo ulagači najavili potporu hrvatskim tehnološkim startupima. Tako i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras vidi velik potencijal u proizvodnji softvera. “Govorimo o sektoru koji godišnje radi promet od gotovo pet milijardi kuna, koji je lani povećao prihod za 400 milijuna kuna i koji utječe na BDP sa 1,4 posto. Vlada želi pomoći da se te brojke udvostruče u idućih nekoliko godina”, naglasio je Maras.Dodao je da ima konkretan plan kako to ostvariti. Prema njegovim riječima Vlada će snažno potaknuti gradnju ekosistema za razvoj startupa kroz izgradnju infrastrukture, subvencija u startupe već od iduće godine i gradnju najvećega regionalnog startup inkubatora do kraja 2014. za što će se pronaći novac i u proračunu.

Američkim i europskim ulagačima je poručio da je ovo prilika koju ne bi trebali propustiti.“Hrvatska je neistražen rudnik za ulagače, s velikim potencijalom u visokotehnološkoj industriji, te bih je kao priliku za ulaganja usporedio s američkim Divljim zapadom u vrijeme zlatne groznice”, kaže Maras. Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, dodao je da vjeruje da će već iduće godine otvoriti startup inkubator Nikola Tesla u suradnji s Marasovim ministarstvom. Prema neslužbenim informacijama, inkubator će se graditi uz Zagrebački velesajam. Očekuje se da će to biti nova velika hala s nizom poslovnih prostora na jednom od parkirališta uz velesajam. Projekt je navodno u fazi razrade, ali ga se prema operativi planira pomaknuti tek nakon lokalnih izbora. Dave McClure u svojem je predavanju naglasio okupljenima da ne posustaju u svojim idejama, jer žive u doba renesanse za mikro i male poduzetnike, odnosno startupe.“Niste se mogli roditi u bolje vrijeme u povijesti želite li pokrenuti startup, jer nikada niste mogli jeftinije napraviti svoj proizvod, distribucija vam nikada nije bila ovako otvorena i nikada niste mogli tako povoljno doći do financiranja koje je sve inovativnije”, kaže McClure. Najbolji primjer takvih mogućnosti na konferenciji predstavio je startup Loccie. Mila Marina Burger, izvršna direktorica Loccia, kaže da su svoj inovativni digitalni kompas pokrenuli u Kini. Sada traže drugu rundu financiranja.

Velik interes

Mogli ugostiti i 500 posjetitelja
Ivo Špigel, suorganizator konferencije i predsjednik Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, kaže da je interes bio toliki da su mogli ugostiti i 500 posjetitelja umjesto tristotinjak za koliko su imali kapaciteta. “Bila je velika navala posjetitelja i startupa, kojih se javilo više od 80, ali smo nažalost imali vremena za prezentaciju njih najviše 20”, kaže Špigel.

Nova konferencija već u planu
Predsjednik zagrebačkog inkubatora poduzetništva istaknuo je kako već planiraju ponoviti konferenciju iduće godine. “Voljeli bismo da se uključi i GOAP, ali bit ćemo zadovoljni i ako dođu neki od ulagača koji su došli ove godine”, zaključuje Špigel.

Komentari (1)
Pogledajte sve

McClureje zapeo za oko savršeni Rimac Concept one, a vi u članak stavljate slike Bernardića i Marasa??? Mislim, WTF? Bože sačuvaj!

New Report

Close