Mate Rimac: Jedina greška mi je što sam se dugo obazirao što rade drugi

Autor: Darko Bičak , 17. lipanj 2021. u 11:37
Mate Rimac nedavno je predstavio Neveru Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Rimac Automobili bi se uskoro mogli naći na burzi s procjenom o pet milijardi eura novoga kapitala koji bi se prikupio na taj način

Rimac Automobil da su do sada prikupili 250 milijuna eura kapitala, a iako razmišljaju i o novim opcijama, za sada još nisu donesene nikakve odluke, kazao je Mate Rimac o jučerašnjoj najavi iz njemačkih medija da Rimac Automobili idu na burzu i da im je procijenjena vrijednost tako prikupljenog kapitala oko pet milijardi eura.

Rimac je bio gost na današnjoj regionalnoj Adria konferenciji Auto2030 u organizaciji Swiss School of Business and Management Geneva (SSBM) koja se u hibridnom obliku održavala iz Zagreba s online javljanjima iz Ljubljane, Sarajeva i Beograda.

Mate Rimac je kazao da je nakon 10 godina njegove tvrtke došao vrlo blizu cilja kojeg si je davno postavio – da ima pogon iz kojeg će dnevno moći izlaziti jedan automobil, a istovremeno da će svakodnevno ići kamioni i vagoni baterija, komponenti i dijelova kupcima.

“Jedno što si sada malo predbacujem je da sam se previše obazirao na to što rade i pričaju drugi te se tome prilagođavao. Concept One je bio slijepa ulica te je projekt Nevere tek ono što ima smisla i na čemu smo odmah trebali početi raditi”, kazao je Rimac.

Budućnost automobilizma Rimac vidi kroz autonomna vozila, pitanje vlasništva jer će kupci “kupovati” kilometre, a ne sama vozila čiji vlasnici će biti operateri. Očekuje da će postojeći proizvođači automobila i dalje biti ozbiljni igrači, ali ne više najveći i najvažniji. “Danas imamo situaciju da većina ljudi živi i radi u gradovima, u budućnosti će mjesto boravka biti potpuno nebitno, a što će onda utjecati na mnoge druge stvari – 60% policije danas je vezano uz kontrolu prometa, aerodromi znatan udio prihoda ostvaruju od parkinga, ima velika mreža distributera automobila koji danas prodaju i održavaju automobila, a tko zna što će biti ubuduće i tko će biti neki novi igrači”, kazao je Rimac.

Komentirajte prvi

New Report

Close