Lipička tvornica s 205 radnika će godišnje raditi stakla za do 7000 londonskih taksija

Autor: Vedran Balen/VL , 16. veljača 2017. u 08:12
Foto: D. Mirković / Pixsell

Kineski Geely, vlasnik taksi tvrtke u Londonu, angažirao Lipik Glas za proizvodnju novih autostakala.

U tvrtki Lipik Glas ove će godine početi proizvodnja kompleta vjetrobranskih stakala za prvu ugradnju u automobile za londonsku taksi službu. Naime, londonsko taksi poduzeće LTI u vlasništvu kineske kompanije Geely, koja je ujedno i vlasnik švedskog proizvođača automobila i kamiona Volvo, počelo je mijenjati svoje tradicionalne i poznate londonske taksije crnih karoserija, a sva stakla na njima bit će proizvedena upravo u Hrvatskoj.

Novi investicijski ciklus

Taksiji će biti sličnog dizajna, ali moderniji, a imat će električni ili hibridni pogon. Suradnja s novim kupcem iz domene autoindustrije započela je prije dvije godine, kada su Lipičani dali prvu ponudu za projekt koji je sada krenuo u realizaciju. Prototipni komadi se već isporučuju, a serijska proizvodnja bi trebala krenuti na ljeto.
“Mi i inače jako puno radimo za engleske proizvođače automobila, a posao s taksijima dobili smo zahvaljujući tome što se radi o manjim serijama za koje smo specijalizirani.

 

Danijel Zadjelović, direktor tvrtke

Ovaj smo posao dobili zbog malih serija za koje smo i specijalizirani.

Riječ je o vrlo značajnom poslu, jer to su za nas dosta velike količine. Planirana razina proizvodnje je do 7000 taksija godišnje, što će u budućnosti činiti desetak posto naših prihoda”, kaže direktor tvrtke Danijel Zadjelović. Inače, u lipičkoj staklani pri kraju je dovršetak prošle godine započetog investicijskog ciklusa vrijednog 3,6 milijuna eura, kojim će ova tvornica dobiti oko 1500 četvornih metara novoga proizvodnog prostora te novu tehnologiju koja će omogućiti povećanje produktivnosti uz kvalitetniji i jeftiniji proizvod.

Dodatno zapošljavali

Nova linija proizvodnje u lipičkoj staklani trebala bi biti puštena u pogon oko 15. ožujka. Najveći dio proizvodnje i dalje će se odnositi na kaljena i laminirana stakla za automobilsku industriju.
Ukupni prihod Lipik Glasa lani je iznosio 13 milijuna eura, oko milijun eura više nego godinu prije, a ove godine planiraju povećanje za daljnjih desetak posto.
“U posljednjih nekoliko tjedana zaposlili smo tridesetak novih djelatnika, tako da ih je danas u tvornici ukupno 205. U iduće dvije godine planiramo investirati po 15 milijuna kuna godišnje u nove strojeve i proizvodne hale, ističe direktor Zadjelović.

Komentirajte prvi

New Report

Close