Kreće ponuda Tankerske, nezadovoljnima preostaje upravni spor ili parničenje

Autor: Jadranka Dozan , 14. ožujak 2023. u 07:00
Foto: NEL PAVLETIć/PIXSELL

Ponudbena cijena od 610,53 eura po dionici implicira vrednovanje Turisthotela na 224 mil. eura.

Tankerska plovidba ovih će dana službeno izaći s javnom ponudom za preuzimanje dionica Turisthotela od preostalih dioničara.

U petak je za to dobila “zeleno svjetlo” Hanfe, a kako je već poznato, cijena preuzimanja iznosi 610,53 eura (4600 kuna) po dionici. Hanfinim rješenjem o odobrenju objave ponude zaključen je postupak ocjene zahtjeva koji joj je Tankerska dostavila 6. veljače.

Ono, među ostalim, znači da je Tankerska osigurala više od milijardu kuna odnosno oko 135 milijuna eura bankarske garancije. Toliko, naime, prema cijeni za preuzimanje vrijedi 60,66 posto dionica koje trenutno nisu u njezinu vlasništvu.

Solidna zarada mirovinaca
Koliko će zadarski brodar stvarno “iskeširati” u postupku preuzimanja, ovisi o odazivu dioničara, no ponudbena cijena po dionici implicira vrednovanje (cijelog) Turisthotela na 224 milijuna eura odnosno nešto manje od 1,7 milijardi kuna. Spomenuta cijena ujedno je i najniža koju prema zakonskim propisima Tankerska mora ponuditi.

U konkretnom slučaju za njezino je određivanje bila relevantna najviša cijena po kojoj je preuzimatelj stjecao dionice unazad godinu dana, jer je ona u odnosu na tromjesečni ponederirani prosjek burzovne cijene viša za oko 5%.

Cijelo vrijeme od nastanka obveze preuzimanja trajali su dramski zapleti i medijske objave inkriminirajućih informacija koje su cijelu operaciju poprilično kontaminirale. Posljednji “prilog” tome bile su optužbe iz vodstva Turisthotela kojima se ciljalo na zlouporabu povlaštenih informacija na temelju kojih su jesenas vođeni pregovori Tankerske i nekoliko većih lokalnih dioničara o kupoprodaji dionica. Računalo se da bi to moglo uzeti još nešto vremena.

No, objava rješenja kao izvršnog akta znači otvorena vrata objavi ponude, a onima koji su takvim raspletom nezadovoljni preostaje pokretanje upravnog spora ili pak sudskih parnica. Pravni repovi tog preuzimanja, dakle, mogli bi se vući i prilično dugo vremena nakon što se odradi ponuda preuzimanja.

Najizgledniji kandidat koji bi se mogao odvažiti na pokretanje upravnog spora ili parničenje je Frane Skoblar, predsjednik NO-a i drugi po veličini dioničar s nepunih 12% dionica u (izravnom) vlasništvu.

Na top 10 listi dioničara su i četiri mirovinska fonda s 15-ak posto udjela, no nakon Hanfina rješenja, a imajući u vidu da Tankerska već drži gotovo 40%, mirovinci će se zacijelo zadovoljiti činjenicom da su na ulaganju u Tristhotel ostvarili solidnu zaradu.

Inače, vezano uz Turisthotelovu prijavu sumnje na objavu povlaštenih informacija putem elektronskih poruka, Hanfa ističe kako “izričito u okvirima svojih ovlasti o tome provodi dodatni nadzorni postupak koji će utvrditi je li u tim porukama iznesena povlaštena informacija kako je definira Uredba o zlouporabi tržišta”. No, pritom naglašavaju i da “taj postupak neće imati utjecaj na odluku iz ovog rješenja”.

Izvršene provjere transakcija
Istodobno, objasnili su i što su poduzeli vezano uz optužbe da je nekolicini većih dioničara prilikom dogovaranja kupoprodaje dionica pored ugovorene kupoprodajne cijene (4600 kuna) ponuđena i kompenzacija, tj. dodatna naknada za dionice Turisthotela.

Prema očitovanjima ispitanih, kažu, postojali su prijedlozi o naknadama koje pojedini dioničari s kojima je sklopljen ugovor u konačnici nisu prihvatili, niti je s njima pojedinačno sklopljen dodatni sporazum koji bi to regulirao.

“Izvršene su i provjere transakcija po računima otvorenim u kreditnim institucijama i utvrđeno je da osim iznosa kupoprodajne cijene (od 610,53 eura) po dionici, prodavateljima nije isplaćen nikakav drugi iznos kao eventualno dodatna naknada”, naveli su.

Komentirajte prvi

New Report

Close