Kraj TPP-a, za radnike će biti posla u Aluminiumu

Autor: Suzana Varošanec , 07. kolovoz 2016. u 22:00
Slovenci će trebati i do 500 radnika/H. Jelavić/PIXSELL

Pokrenut prethodni stečajni postupak za Prešaonicu, čije tekuće obveze premašuju imovinu za gotovo 60 mil. kuna.

Neodrživost poslovanja šibenskog TLM-TPP-a, na što ukazuje i 19 milijuna kuna gubitka u 2015., uz negativno mišljenje revizora s podatkom o tekućim obvezama koje premašuju imovinu za gotovo 60 mil. kn, potvrđuje se i kroz upravo pokrenuti prethodni stečajni postupak.

Odluka je to Trgovačkog suda u Zadru, stalne službe Šibenik, donesena temeljem radničkog prijedloga za otvaranje stečaja, a očekuje se da će 2. rujna taj postupak i službeno biti pokrenut. Utoliko, nakon sedam TLM-ovih godina u rukama različitih privatnika ovaj rujan donosi, čini se, "sidro", ali s procesima suprotnog predznaka za bivše sastavnice, što znači i najavljeno pokretanje Impolove proizvodnje u TLM Aluminiumu – planiranih 100.000 tona, ali i koincidiranje s krajem predstečajne agonije za prešaonice, drugu proizvodnu tvrtke nastalu privatizacijom, koju čega gašenje.

U očekivanju smo objave plana Slovenaca u pogledu razvijanja proizvodnog programa iz aluminija za potrebe automobilske industriju u Šibeniku, tvrde izvori bliski Impolu. Likvidacijski stečaj kao konačni kraj jedne tvrtke navodno ne bi trebao pogoditi stotinjak radnika TPP-a kojima nije isplaćeno 13 plaća. Dok je izostanak tehnološke obnove tvrtku na kraju stajao likvidacije, posla će biti za sve koji će željeti raditi u Aluminiumu.

Za velike planove slovenski će investitor trebati i do 500 radnika, tvrde poznavatelji, a u stečaju će kao razlučni vjerovnik, otkupom tražbina od Jadranske banke, navodno stoga i zaštititi radničke interese. Kao vlasnik danas raspolaže nekretninama dužnika, objektima i zemljištem, kao i opremom. Njezinom prodajom, sudeći po namjerama koje je dosad izražavao Impol, namirili bi se isključivo radnici, što je kod nas nezabilježen slučaj "otpusta".  

Komentirajte prvi

New Report

Close