Končar obnavlja najveću hidroelektranu koju je izgradio u stoljetnoj povijesti

Autor: Marija Brnić , 26. lipanj 2022. u 22:00
Gradnja hidroelektrane Haditha na rijeci Eufrat započela je 1977. i trajala je deset godina/Končar

Elektroindustrijski div revitalizira iračku HE Haditha za 65 milijuna eura.

Za zagrebački Končar još je 2021., u kojoj je obilježio i svoj 100. rođendan, bila upisana kao godina s povijesno najboljim rezultatima poslovanja, a u startu je sve upućivalo da će se snažan rast nastaviti i u 2022., u koju je ušao s rastom novih narudžbi. Ni nestabilnost koju je potaknula ruska agresija nije poljuljala pozitivna kretanja u Končaru.

Sve vrednija niša
No, vijest da se nakon 35 godina realizacije jednog od najvećih projekata koji mu je dao referencu Končar na velika vrata vraća u Irak, dodatan je plus za tekuće poslovanje, a još i više dobiva na težini u novim uvjetima u kojima raste glad za energetskim postrojenjima i potražnja za proizvođačima s iskustvom.

Iz objave Končara da je s Ministarstvom elektroenergetike Iraka u Bagdadu zaključio 65 milijuna eura vrijedan ugovor o obnovi postrojenja hidroelektrane Haditha sa šest turbina instalirane snage 128 megavata, doznaje se da će biti uključeno više tvrtki iz grupacije, na čelu s Končar – Inženjeringom.

Angažman predviđa djelomičnu revitalizaciju proizvodnih jedinica, zamjenu dijela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sustava upravljanja elektranom, sustava uzbude i električkih zaštita, kao i obnovu strojarskih podsustava i hidromehaničke opreme elektrane. Ovaj vrijedan posao realizirat će se u partnerstvu s iračkom tvrtkom Al Rashak pod ingerencijom Ministarstva trgovine.

830

milijuna dolara stajala je izgradnja HE Haditha što je danas 10 puta veći iznos

Energetsko postrojenje Haditha na rijeci Eufrat inače je jedan od velikih projekata koji je isplaniran još kasnih 60-ih, a gradnja je započela 1977. i trajala deset godina.

Realizacija projekta, kako je tada bila praksa, odvijala se u kooperaciji više tvrtki tadašnje Jugoslavije, a Končar je bio zadužen za generatore i transformatore, sklop koji s aspekta elektrostrojarske struke predstavlja srce elektrane.

Gradnja ove hidroelektrane stajala je oko 830 milijuna američkih dolara, što bi, preračunato u današnje vrijednosti, bilo deset puta više.

Hidroelektrane predstavljaju, inače, jedan od najsloženijih elektroenergetskih objekata, a za Končar je Haditha po instaliranoj snazi bila najveća hidroelektrana koju je izgradio po načelu “ključ u ruke” u svojoj povijesti.

Ali Ahmad Hassan, generalni direktor GEEP-a i Ivan Tomšić, član Uprave Končar – Inženjeringa/Končar

Taj je zagrebački elektroindustrijski div ujedno i jedan od posljednjih preostalih proizvođača na europskom tlu koji još proizvodi generatore, a s druge strane, revitalizacija postojećih kapaciteta postaje sve vrednija niša, na koju očito i u Končaru računaju.

O poslu za obnovu Hadithe, prema informacijama iz Končara, prvi su pregovori startali prije deset godina, ali su zbog pojave ISIL-a i ratnog stanja bili zaustavljeni. Obnovljeni su na poziv Iračana prije godinu i pol.

Nema zime
Rok za obnove Hadithe je 1230 dana, odnosno tri godine i četiri mjeseca, a jamstveni rok godinu dana od puštanja u pogon svake etape. Iako je u proteklim godinama uspješno realizirao više manjih ugovora, uglavnom isporuke opreme i rezervnih dijelova, upravo zaključeni posao u Končaru označavaju povijesnim za njihovo daljnje globalno pozicioniranje.

“Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduvjeti za ugovaranje novih poslova u Iraku, kako na samoj HE Haditha, tako i na ostatku iračkog tržišta”, podvukao je prvi čovjek Končara Gordan Kolak.

Revitalizacija je uvijek zahtjevnija od izgradnje novog postrojenja, a u Končaru računaju i da će se tijekom realizacije ovog posla pojaviti potreba za revitalizacijom i ostatka postrojenja, te da je, s obzirom na njegovu veličinu, realno očekivati dugotrajno prisustvo u realizaciji novih poslova i proširenjem djelatnosti na ostala područja u kojima je Končar etabliran.

Iz sadašnje perspektive, kada se i sve više ruše stare paradigme i preferira domaću proizvodnju na europskom tržištu, te se otvara prostor na Bliskom istoku i azijskom tržištu, za Končar nema zime.

Komentirajte prvi

New Report

Close