Ključna instanca, splitski Trgovački sud, okrenuo leđa Tomislavu Debeljaku

Autor: Suzana Varošanec , 03. kolovoz 2022. u 07:24
Predsjednik uprave DIV Grupe, Tomislav Debeljak/B. Ščitar/PIXSELL

Obustavljen predstečaj Brodosplita, iz škvera najavili žalbu Visokom trgovačkom sudu.

Brodosplit je na korak od faze tzv. prethodnog stečajnog postupka – između prijedloga i otvaranja stečaja, u kojoj bi se trebali utvrđivati stečajni uvjeti za ovog dužnika.

Odlukom splitskog TS-a o obustavi predstečaja Brodosplita od 1. kolovoza, naime, vlasniku škvera Tomislavu Debeljaku okrenula je leđa ključna sudska instanca sa stajališta dosadašnjeg tijeka predstečaja.

Ista koja je npr. teoretski već u srpnju mogla zakazati ročište za utvrđivanje tražbina, što je okidač za pregovore s vjerovnicima i prijedlog reorganizacije dužnika, samim time i za glasovanje vjerovnika o sporazumu. No to nije bio slučaj.

Ništa od rujanskog ročišta
Štoviše, navedeno ročište zakazano za rujan ovime postaje bespredmetno, te neće biti održano, navodi se u odluci TS-a, na što su iz Brodosplita, nakon konzultacija s pravnicima, najavili – žalbu VTS-u.

Sindrom u biznisu zvan “Pevec” za gubitak vlasništva nad blokiranom tvrtkom u bezizlaznoj poziciji zbog nemogućnosti financijske deblokade računa, po svemu sudeći ono je protiv čega će se svim pravnim sredstvima i nadalje ustrajavati poduzetnik Debeljak, čija je DIV Grupa i sama u problemima, odnosno u predstečaju.

Ipak, iako se očekuje pravna agonija oko pitanja stečaja u sljedećih nekoliko mjeseci, dvojbeno je je li problem Brodosplita rješiv tek na razini pravne prirode.

Stoga, za ilustraciju može poslužiti navedena usporedba jer se pokazuje da je vlasnik posrnulog Brodosplita, inače nakon početnih problema s otvaranjem predstečaja, zapravo jedan od rijetkih, ako ne i jedini veliki slučaj koji je dobio predstečajnu odbijenicu.

U dosadašnjoj predstečajnoj praksi, koliko je poznato, radi se o nezabilježenoj, ujedno višestruko atipičnoj situaciji. S jedne strane zahvaljujući aktivnostima tamošnjeg povjerenika koji se u nadzoru financijskog poslovanja dužnika fokusirao stati na kraj netransparentnim troškovima (uvelike avansnim plaćanjima usluga, dok se isto dobavljačima roba koji to uvjetuju inače obilato tolerira jer avansno plaćanje u predstečaju nije zakonski regulirano), pa onda i samom predstečaju.

Nadalje, isto je i zbog usvojenih pritužbi povjerenika na zakonitost troškova brzinskim sudskim usmjeravanjem predstečaja Brodosplita u stečaj.

Naime, kako se u odluci splitskog TS-a u izreci navodi, nakon pravomoćnosti ovosudnog rješenja postupak će se nastaviti kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.

Dva oprečna scenarija
Međutim, kako vlasnik nije digao ruke od škvera i očito želi rješenje, ali u kojem ostaje vlasnik, kako mu država nije priskočila u pomoć, nagađa se o raspletu između u osnovi dva oprečna scenarija, tj. sa ili bez vlasničke promjene.

S jedne strane logika govori da se ovime za Brodosplit otvara novi manevarski prostor u kojem će vlasnik, ako žalba bude odbijena, nastojati izbjeći stečajni rasplet. I to kroz mogućnost povlačenja prijedloga dužnika u proceduri koja se po odluci suda, ako postane pravomoćna, nastavlja kao da je podnesen stečajni prijedlog, pa ga sam dužnik može tempirano povući.

Drugi je da će tvrtka ako nema financijske snage za deblokadu (50-ak i više milijuna kuna), kliznuti u stečaj, iako ne ni brzo ni lako, jer bi ovom odlukom po dosadašnjoj praksi Brodosplit ponovo završio u blokadi na Fini, i to po osnovi neplaćenih obveza u predstečaju (npr. PDV-a), a ujedno bi to aktiviralo i blokade prekinute otvaranjem predstečaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close