Kako su Plava Laguna i NLB sklopljenom nagodbom riješili problematiku staru više od 30 godina

Autor: Suzana Varošanec , 18. svibanj 2022. u 14:09
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Plava Laguna i Nova Ljubljanska banka sklopili su dana 17. svibnja ugovor kojim je utvrđen način razrješenja svih međusobnih odnosa, uključujući i dugotrajnih sudskih sporova povezanih s kreditima pravnog prednika društva Istraturist iz Umaga iz kraja 80.-ih i početka 90.-ih godina prošlog stoljeća te starom deviznom štednjom. Navodi se to u kompanijskoj obavijesti o sklopljenoj nagodbi preko Zagrebačke burze, ali bez dodatnih informacija, očekivano, o tome kako su razriješeni njihovi međusobni odnosi.

Jedna od najvećih kompanija u turističkom sektoru Hrvatske porečka Plava Laguna s upravo sklopljenom nagodbom rasterećuje se utega dugotrajnih sudskih sporova vezanih uz kredite tadašnje Ljubljanske banke, a koje je preuzela u sklopu povijesnog spajanja kroz statusnu promjenu kojom je tijekom 2017. Plavoj Laguni pripojen umaški Istraturist. Riječ je o sporovima čiji su korijeni još iz razdoblja poslovanja u bivšoj državi tako da je nagodbom sad riješena problematika koja je stara više od 30 godina.

Naime, Plava Laguna i Nova Ljubljanska banka sklopili su dana 17. svibnja ugovor kojim je utvrđen način razrješenja svih međusobnih odnosa, uključujući i dugotrajnih sudskih sporova povezanih s kreditima pravnog prednika društva Istraturist Umag iz kraja 80.-ih i početka 90.-ih godina prošlog stoljeća te starom deviznom štednjom. Navodi se to u kompanijskoj obavijesti o sklopljenoj nagodbi preko Zagrebačke burze, ali bez dodatnih informacija, očekivano, o tome kako su razriješeni njihovi međusobni odnosi.

Povijest ovih sporova među ostalim pokazuje da je Istraturist početkom 90-ih godina s Ljubljanskom bankom ugovorio zajmove i druge financijske aranžmane približne vrijednosti od 31 milijun tadašnjih DEM (približno 120 milijuna kuna).

U skladu s mjerodavnim propisima koji utvrđuju način rješavanja depozita hrvatskih štediša kod banaka sa sjedištem izvan Hrvatske, Zagrebačka banka je dio svojih potraživanja prema Ljubljanskoj banci s naslova “stare devizne štednje” u iznosu od 31 milijun DEM zadržala te potom prodala svom komitentu društvu Istraturist, stekavši zauzvrat udio u temeljnom kapitalu navedenog trgovačkog društva. Istraturist je (kupljeno) potraživanje prema Ljubljanskoj banci u iznosu od 31 milijun DEM stavio u prijeboj sa svojim financijskim obvezama prema Ljubljanskoj banci u istom iznosu. Republika Slovenija je posebnim Ustavnim zakonom, donesenim nakon izjavljenog prijeboja, osnovala Novu Ljubljansku banku, na koju su prenesene sve tražbine, ali ne i obveze Ljubljanske banke, isključujući iz prijenosa i obveze Ljubljanske banke prema Istraturistu i potom su uslijedili postupci po zahtjevima NLB-a.

U razdoblju između 1994. do 1998. Nova ljubljanska banka je pokrenula dva spora protiv Istraturista pred sudom u Sloveniji zahtijevajući isplatu obveze u iznosu od 31 milijun DEM s kamatama. Oba su spora pravomoćno okončana u korist NLB-a, koji je na osnovu navedenih presuda pokrenuo više ovršnih postupaka, kako u RH, tako i u pojedinim državama EU, radi namirenja hipotekarne tražbine i namirenja kreditnih tražbina, kao i radi priznanja slovenskih presuda.

Inače, procjena je Uprava Plave Lagune vezano za potencijalne i preuzete obveze (NLB sporovi pripojenog društva Istraturist Umag), kako se navodi u bilješkama uz prošlogodišnje GFI porečke tvrtke, da se pokrenuti postupci priznanja i ovrhe slovenskih presuda od strane NLB-a neće negativno odraziti na poslovanje i ostvarivanje zacrtanih poslovnih ciljeva društva. Na temelju gore navedenog, Grupa i Društvo Plava Laguna nisu iskazali rezervacije u vezi s ovim postupcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close