‘Kako bismo očuvali standard naših zaposlenika, nastavilo se sa povećanjem plaće’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2022. u 08:15
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Od važnijih poslovnih događaja, kompanija je 12. srpnja potpisala memorandum o zaključenju ugovora o prodaji dionica zadarske Maraske Stanić Beveragesu te je obavljen prijenos dionica.

Osječka Saponia ostvarila je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci na razini grupe neto dobit od 16,4 milijuna kuna, što je 52,2 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.

Saponia je u tom razdoblju ostvarila ukupni prihod od 511,8 milijuna kuna, što je gotovo četiri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihod od prodaje Saponia brendova uvećan je za 5 posto te je iznosio 360 milijuna kuna, prihod od prodaje Koestlin brendova uvećan je 8 posto, na 45,7 milijuna kuna, a Kandit brendova za jedan posto, na 87,6 milijuna kuna, dok je prihod od ostale prodaje smanjen 6 posto, na 13,3 milijuna kuna, navodi se dalje u izvješću.

Ukupni rashodi iznosili su 495,4 milijuna kuna, te su bili za osam psoto veći nego lani.

“Od početka godine pojačava se troškovni pritisak kroz rast cijena sirovina i ambalaže, energenata te daljnjim povećanjem prosječne bruto plaće zaposlenika. Za devet mjeseci troškovi materijala za proizvodnju veći su za 33 posto, a cijene energenata i goriva od početka godine više su za 23 posto. U proteklom kvartalu negativan utjecaj rasta cijena inputa je još izraženiji te je njihov indeks 142. Kako bi očuvali standard naših zaposlenika, nastavilo se sa provođenjem politike povećanja prosječne bruto plaće zaposlenicima, koja je u proteklih devet mjeseci viša za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, kazala je predjsednica Uprave Saponije Dajana Mrčela.

Prosječna neto plaća iznosila je u tom razdoblju 5.900 kuna, a bruto plaća 9.176 kuna, navodi se, između ostalog, u izvješću.

Od važnijih poslovnih događaja, kompanija je 12. srpnja potpisala memorandum o zaključenju ugovora o prodaji dionica zadarske Maraske Stanić Beveragesu te je obavljen prijenos dionica. Nadalje, u tijeku je proces pripajanja povezanog društva Mercos d.o.o. temeljem Ugovora o pripajanju od 16. rujna, a efekti tog pripajanja reflektirat će se u sljedećem  razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close