Janaf se želi baviti strujom i toplinskom energijom

Autor: Jadranka Dozan , 13. lipanj 2022. u 08:00
Kompanija predlaže i dividendu od 75,36 kuna po dionici/G. Kovačić/PIXSELL

Sa spomenutom strategijom povezana je i odluka o proširenju djelatnosti kojom se potvrđuje plan okretanja Janafa prema zoni električne energije.

Jadranski naftovod sazvao je za 20. srpnja glavnu skupštinu, a među zanimljivijim prijedlozima odluka su one o isplati dividende te o proširenju djelatnosti i pratećim izmjenama Statuta.

Dioničarima, a uz državu kao većnskog među prvih 10 još su Ina, HEP i mirovinski fondovi, do početka kolovoza isplatit će se ukupno 76 milijuna kuna dividende ili 75,36 kuna po dionici (manje od lanjskih 81,5, ali više od preklanjskih 74 kune).

Kompanija je 2021. zaključila s 266 milijuna kuna dobiti, a u obrazloženju skupštinskog prijedloga ističe se da je početkom godine odobrena Strategije tranzicije i razvoja Janafa do 2030. te da je za provođenje zacrtane diverzifikacije poslovanja i ulaganja u niskougljične djelatnosti potrebno osigurati dodatna novčana sredstva.

Tako se uz raniju odluku da se polovica dobiti (umanjene za zakonske rezerve) rasporedi u ostale rezerve, od preostale polovice 75 milijuna usmjeri u dividende, a 50 u zadržanu dobit.

Sa spomenutom strategijom povezana je i odluka o proširenju djelatnosti kojom se potvrđuje plan okretanja Janafa prema zoni električne energije (proizvodnja, distribucija, opskrba, trgovina, organiziranje tržišta), ali i tržištu toplinske energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close