Jadranski naftovod preuzeo prvi projekt solarne elektrane

Autor: Siniša Malus , 23. svibanj 2024. u 07:01
Iz kompanije, na čijem je čelu Stjepan Adanić, najavljuju da bi solarna elektrana trebala biti puštena u rad 1. ožujka 2025./S. B. Bebić/PIXSELL

Projekt je u fazi početka gradnje, ishođene su građevinske dozvole te je očekivani datum puštanja solarne elektrane u rad 1. ožujka 2025.

Jadranski naftovod je putem povezanog društva JANAF OIE preuzeo 100 posto udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 megavata i priključne snage 9,99 megavata.

Projekt je u fazi početka gradnje, ishođene su građevinske dozvole te je očekivani datum puštanja solarne elektrane u rad 1. ožujka 2025., priopćeno je iz kompanije u srijedu.

“Preuzimanje projekta sunčeve elektrane prvi je opipljivi rezultat našeg novog strateškog usmjerenja. Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi JANAF postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije”, rekao je Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a.

“Snažna financijska pozicija u kojoj se Jadranski naftovod nalazi zahvaljujući iznimno uspješnom poslovanju otvorila je društvu mogućnost za investicije u obnovljive izvore energije.

Uz iznimno zadovoljstvo činjenicom kako je realizirana prva akvizicija projekta na području obnovljivih izvora energije, naglašavam da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti razmatramo niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste”, istaknuo je član Uprave kompanije Vladislav Veselica.

Od donošenja Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. tvrtka provodi aktivnosti usmjerene na diverzifikaciju poslovanja i transformaciju kompanije u zelenu energetsku kompaniju.

Dosad je JANAF realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.s

Komentirajte prvi

New Report

Close