Izrada proizvoda za široku potrošnju osigurala im novi rast i stvorila već 20 radnih mjesta

Autor: Darko Bičak , 27. listopad 2020. u 07:42
U proizvodni pogon uložili više od 30 milijuna kuna i uspjeli razmjerno brzo pokrenuti izradu novih artikala

Nedavno im je uručen i atest renomiranog europskog laboratorija J. S. Hamilton čije sjedište je u Poljskoj, a ima urede diljem EU.

Dezinfekcijska sredstva su, uz zaštitne maske, zadnjih mjeseci postala najtraženija roba, kako na globalnom tržištu, tako i u Hrvatskoj.

Kada je na proljeće pandemija korone dovela do potpunog zatvaranja društava u Europi, mnoge vlade su upravo ta dva proizvoda proglasile strateškim te zabranile njihov izvoz, čak i saveznicima unutar Europske unije gdje standardne granice ne postoje.

Zbog toga su mnoge tvrtke, same ili uz poticaj države, krenule u nacionalnu proizvodnju ovih, za borbu protiv virusa egzistencijalnih artikala.

‘Dobri kontakti u svijetu’

Elda iz Nove Gradiške, koja je najpoznatija po svojim tekućinama za e-cigarete, pridružila se ostalim tvrtkama iz kemijske i farmaceutske branše te dio svojih kapaciteta preusmjerila na proizvodnju dezinfekcijskih sredstava za borbu protiv koronavirusa.

Štoviše, kako su objavili iz Elde, nedavno im je uručen i atest renomiranog europskog laboratorija J. S. Hamilton čije sjedište je u Poljskoj, a ima urede diljem EU.

Kako ističe Dario Marenić, osnivač i član Uprave Elde, radi se o izuzetno bitnom certifikatu koji im omogućuje da njihovi dezinficijensi za široku potrošnju, pod brendom Elda dezinficijens, budu na tržištu s dokazanom garancijom.

“Dosad ste mogli vidjeti da su naši proizvodi imali dokazanu antimikrobnu djelotvornost, u 99,99%, što je također važno u prevenciji širenja koronavirusa, ali s ovim rezultatima ispitivanja s punim pravom i odgovornošću možemo komunicirati da proizvodi imaju i antivirusno djelovanje, što je u ovom trenutku iznimno važno za kupce i potrošače”, kazao je Marenić.

Dodaje da je koronavirus unio brojne promjene u sve sfere života i poslovanja te su i oni morali poduzeti mjere kako bi opstali na tržištu i sačuvali radna mjesta.

“U vrijeme kad je većina poslodavaca morala otpuštati radnike, Elda je zaposlila njih 20-tak. S obzirom na stanje pandemije u svijetu koja ne jenjava, s potražnjom dezinficijensa u Hrvatskoj i inozemstvu pretpostavljamo da ćemo i u budućnosti otvarati nova radna mjesta”, kaže Marenić.

Uprava tvrtke, je, ističe, pretpostavila da će cijela Europa doći u situaciju u kojoj izrazito nedostaje antiseptika – što se vrlo brzo i pokazalo istinitim.

“Zahvaljujući proizvodnom pogonu u koji je uloženo više od 30 milijuna kuna, kvaliteti i čistoći koju imamo prema ISO standardima ubrzo smo ishodili svu potrebnu dokumentaciju te dobili odobrenje od Ministarstva zdravstva za proizvodnju tih proizvoda.

Bilo je potrebno nabaviti etanol i odgovarajuću ambalažu za proizvodnju što je stvorilo neke poteškoće zbog manjka na tržištu. S obzirom na dobre poslovne kontakte u cijelom svijetu, sirovine su nabavljene te su tako očuvana radna mjesta i samo poslovanje tvrtke”, pojašnjava novogradiški poduzetnik.

Lider u Adria regiji

Iz Elde nam kažu da i u postojećem konkurentnom okruženju teže kontinuiranom unapređenju poslovanja i razvoju asortimana te održavanju pozicije lidera u odabranim kategorijama (e-tekućina za punjenje elektronskih cigareta i dezinficijensa), uvažavajući različitosti svakog pojedinog tržišta.

“Elda kontinuirano ostvaruje rast čime dodatno učvršćujemo poziciju lidera na tržištu Adria regije. Temelj snažnog i kontinuiranog rasta jest razvoj i nadogradnja vlastitih brendova, izrada novih brendova prema zahtjevima naših klijenata, inovacije u asortimanu kojima pratimo trendove i potrebe naših potrošača.

Na tržištima Adria regije Elda teži biti vodeći proizvođač brendiranih proizvoda, a u srednjoj i istočnoj Europi i ostatku svijeta ostvariti dodatan rast i ojačati pozicije”, navodi Marenić.

Kao novost navode osobni dozator antiseptika i stalak 5u1 koji su nedavno predstavljeni i uskoro bi se trebali naći na tržištu.

Koliko su dezinficijensi ozbiljan biznis, samo na primjeru “male” Hrvatske, pokazuje i izvješće Državnog inspektorata koji je u zadnje vrijeme u konstantnoj akciji provjere ovih proizvoda, a kazne za prekršitelje idu i do 100 tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close