Iz tvornice u Sesvetama izlazit će najzahtjevnija ambalaža za lijekove

Autor: Marija Crnjak , 20. srpanj 2022. u 22:00
Nipro Japan je izabrao tvornicu u Sesvetama kao svoj Globalni centar izvrsnosti u proizvodnji staklenih ampula/Ž. Hladika/PIXSELL

Japanski Nipro Corporation počeo gradnju novog pogona za ampule.

Japanska megatvrtka Nipro Corporation Japan predstavila je u srijedu svoju investiciju veću od 100 milijuna kuna u Sesvetama, gdje grade novu tvornicu ampula i bočica za farmaceutsku industriju, Nipro Pharma Packaging Hrvatska.

Kako je poznato, Nipro Corporation Japan prošlog je proljeća kupila bivšu tvornicu Piramida u Sesvetama od fonda Blue Sea Capital, što je nedavno proglašeno najuspješnijom akvizicijom godine.

Među tri vodeća igrača
Kako su otkrili na jučerašnjem obilasku gradilišta i postrojenja, Nipro Japan je izabrao tvornicu u Sesvetama kao svoj Globalni centar izvrsnosti u proizvodnji staklenih ampula. Tvornica već radi znatno iznad očekivanja i raste brže od plana, te je trenutno među tri vodeća igrača u proizvodnji ampula i bočica za lijekove na svijetu.

14,3

milijuna eura iznosio je lanjski prihod podružnice Nipro Hrvatska

U Sesvetama se dnevno proizvede gotovo dva milijuna ampula i bočica za punjenje različitih lijekova diljem svijeta. Naime, fond Blue Sea Capital već je uložio značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavku osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama.

Pod vlasništvom Blue Sea Capitala Piramida je tako povećala broj zaposlenih za 35 posto te udvostručila proizvodne kapacitete i prihode, a tvrtka je prilikom lanjskog preuzimanja bila među pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu.

Nakon završetka ove investicije očekuje se i dodatno povećanje proizvodnje na više od dva i pol milijuna ampula i bočica dnevno te pedesetak novih radnih mjesta.

U Sesvetama se proizvodi više od 650 milijuna staklene ambalaže godišnje, otkrili su iz kompanije/Ž. Hladika/PIXSELL

Krešimir Sečak, član uprave Nipro PharmaPackaging Hrvatska, otkrio je da će se u skoroj budućnosti u Sesvetama proizvoditi i sterilne staklene injekcije, koje su jedan od najzahtjevnijih proizvoda u koje se pune lijekovi.

“U Sesvetama, proizvodimo više od 650 milijuna staklene ambalaže godišnje u koju se pune lijekovi koji spašavaju ili pomažu ljudskim životima diljem svijeta i na to smo izrazito ponosni. Za menadžment i radnike ova odluka da postajemo Globalni centar izvrsnosti za ampule, kao i nastavak investicija, veliko je međunarodno priznanje.

To priznanje rezultat je napornog rada, stručnosti i predanosti naših zaposlenika koje su pokazali tijekom proteklih desetljeća”, kazao je Sečak.

Rapidno ubrzavanje planova
Globalni prihod tvrtke Nipro u 2021. iznosio je 3,5 milijardi eura, a Nipro Hrvatska 14,3 milijuna eura. Sečak otkriva da u ovoj godini očekuju ubrzanje rasta i povećanje prihoda na 16,2 milijuna eura, a jednostavnije poslovanje u sljedećoj godini omogućit će im ulazak Hrvatske u eurozonu.

Stephan Arnold, izvršni direktor tvrtke Nipro PharmaPackaging International potvrdio je da kompanija ima ambiciozne planove rasta Hrvatskoj. “Povećavamo svoje kapacitete i proširujemo naše tehničke mogućnosti na više lokacija, ali u Hrvatskoj rapidno ubrzavamo svoje investicijske planove.

Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Iso Masato također je ocijenio pozitivnim ulazak Hrvatske u eurozonu, ali i Schengen/Ž. Hladika/PIXSELL

Uspostavili smo sinergiju s drugim tvornicama u našoj proizvodnoj mreži i postavljamo centre izvrsnosti diljem čitave Nipro grupacije. Nipro PharmaPackaging Hrvatska odabran je kao Nipro-ov Globalni centar izvrsnosti u proizvodnji ampula”, kazao je Arnold.

Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Iso Masato također je ocijenio pozitivnim ulazak Hrvatske u eurozonu, ali i Schengen, ocjenjujući da će to, kao i novi dobri kreditni rejtinzi Hrvatske, dodatno otvoriti i privući strane investicije u Hrvatsku, moguće i japanske.

“Ulaganje Niproa u Sesvetama dokaz je da japanski investitori vide potencijal u Hrvatskoj. Zanimanja ima i od drugih, i želimo da 2023. godini u kojoj obilježavamo 30 godina uspostave naših diplomatskih odnosa, bude dobra i za naše gospodarske odnose”, poručio je Masato.

Direktor globalnog poslovanja Nipro Corporation i predsjednik Nipro Europe, Tsuyoshi Yamazaki istaknuo je da je kompanija Nipro Corporation Japan kompatibilna s hrvatskim vrijednostima i načinom poslovanja, jer njeguju poduzetništvo i prihvaćaju međunarodni način razmišljanja, koji je potreban za djelovanje na globalnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close