Ina snima Krajinapetrol, ali ima i konkurenta

Autor: Marija Brnić , 17. studeni 2019. u 21:59
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Republika Srpska pozvala Inu da obavi dubinsko snimanje. Za Krajinapetrol Ina je godinama vodila pravne postupke tražeći povrat svojih benzinskih crpki.

Ina razmatra kupnju Krajinapetrola u Republici Srpskoj, a prema pisanju portala Capital.ba, od ministra energetike i rudarstva Petra Đokića dobila je već poziv za provođenje dubinskog snimanja tvrtke kojoj slijedi privatizacija. Tvrtka je lani uprihodila ukupno 8,9 milijuna konvertibilnih maraka, dvostruko više nego u prethodnoj godini, ima 168 zaposlenih, te 16 benzinskih crpki, uglavnom na banjalučkom području. Za Krajinapetrol Ina je godinama vodila pravne postupke tražeći povrat svojih benzinskih crpki i infrastrukture iz kojih je kao trgovac naftnim derivatima nakon raspada Jugoslavije nastala Krajinapetrol, a u vlasništvu Ina trenutno ima 9,7% dionica tvrtke.

Većinski vlasnik s udjelom od 52% je Republika Srpska, no paralelno s curenjem informacija kako bi Ina mogla preuzeti Krajinapetrol, na banjalučkoj burzi živnula je trgovina ovim dionicama i u kratkom vremenu kao drugi najveći dioničar pojavila se tvrtka Nes u vlasništvu obitelji Nedeljka Kesića, dugogodišnjeg direktora HE na Vrbasu, te šef Državne sigurnosti u RS-u. Uložili su 2,3 milijuna KM i povećali svoj udjel s dotadašnjih 5,26 na 32,24%, te su ušli i u obvezu objave ponude za preuzimanje. Stoga su u Ini dodatno oprezni u davanju bilo kakvih informacija o ovoj mogućoj akviziciji.

“U skladu s razvojnim smjernicama kompanije, Ina razmatra razne poslovne prilike. Nikakva poslovna odluka vezana za društvo Krajinapetrol nije donesena, a javnost će biti pravovremeno obaviještena ako do nje dođe”, poručili su iz Ine na naš upit.

Komentirajte prvi

New Report

Close