IN2 ‘šopingira’ u regiji, sprema se i važan globalni iskorak

Autor: Suzana Varošanec , 10. rujan 2018. u 13:45
Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2 grupe koja je ključne funkcije obnašala i u 'eri' bivšeg vlasnika Ante Mandića/IN2

Uz podršku globalno jakoga vlasnika, očekuju da će se aktivnosti na ino tržištima odvijati brže i uz manje rizike.

Prvi učinci na poslovanje od prodaje IN2 grupe kanadskom Constellation Softwareu (razvija i upravlja s više od 200 tvrtki na pet kontinenata) brzo će se pokazati i u vidu rasta kroz preuzimanje više IT tvrtki u regiji. Nakon akvizicije IN2 grupe s oko 220 milijuna kuna ukupnog prihoda i oko 650 zaposlenika, u "šoping "su krenule hrvatske članice koje imaju klijente u regiji. 

"U ovom trenutku prolazimo kroz due diligence nekoliko IT kompanija koje bi dobro nadopunile IN2 portfelj i bazu klijenata, zaokružile naše usluge i ojačale nam regionalnu poziciju u nekim industrijama. Očekujemo realizacije prvih akvizicija do kraja godine", navode na naš upit iz IN2. Nova predsjednica Uprave je Katarina Šiber Makar, s velikim menadžerskim iskustvom u branši, te poznavateljica sektorskih prilika, ali i samog IN2. Bivša je članica njegove uprave iz mandata osnivača i bivšeg vlasnika tvrtke Ante Mandića. 

Kapital nije upitan
Akvizicije su sastavnica i strategije novog vlasnika, globalnog igrača koji raspolaže s konsolidiranim prihodima iznad dvije milijarde dolara, pa kapitala ne manjka, ni za nastavak ulaganja u razvoj, s ciljem da IN2 postane i ostane regionalni lider. Isto je i sa širenjem preuzimanjima.IN2 grupa djeluje regionalno kroz osam tvrtki koje posluju u raznim industrijama u javnom i realnom sektoru.

Početkom 2018. grupa je podijeljena u 5 poslovnih segmenata – gospodarstvo, javni sektor, zdravstvo, financije i osiguranje. Javni sektor čini oko 25% ukupnih prihoda cijele grupe, no dio posla s javnim ustanovama obavlja se i u zdravstvu, primarno s bolnicama i domovima zdravlja. Kad se to pribroji, posrijedi je 44% prihoda grupe ostvarenog u poslovanju s javnim sektorom u regiji.  U RH se oko 40% prihoda odnosi na javni sektor (tiče se IN2 Zagreb, IGEA-e i Pardusa), a 60% na gospodarske subjekte.

EU projekti čine tek manji dio poslovanja u javnom sektoru. Naime u zdravstvu EU projekata praktično nije niti bilo, dok su s javnim sektorom lani imali oko 18,9% prihoda iz zadnjih IPA projekata. Očekuju ipak da će se situacija promijeniti kad se konačno počnu ugovarati projekti iz TC2, jer je za financijsko razdoblje do 2020. planirano više od 1,4 mlrd. kn, što bi bio izuzetan financijski učinak na IT industriju. 

Nove niše
U javnom sektoru ostaju najviše zainteresirani za teme u kojima su dugo prisutni i imaju veliku ekspertizu, a primarno to su zdravstvo, pravosuđe, zemljišna administracija, pomorstvo, okoliš te tržište rada.

"Kako držimo praktički sve temeljne registre u državi – Sudski, Obrtni Upisnik brodova, Registar luka te one Ministarstva uprave, projekti interoperabilnosti su nam posebno interesantni. Planiramo i ulazak u nova područja, posebno s našim digitalnim portfeljem koji razvijamo već neko vrijeme. Smart city je jedna od tema koja nam je zanimljiva i očekujemo da ćemo širiti portfelj u tom smjeru bilo kroz razvoj proizvoda, bilo kroz akvizicije tvrtki", kažu.

Prethodnih godina, a i ove, investirano je u nekoliko segmenata te započinje njihova monetizacija. Ističu GIS portfelj te razna rješenja za digitalno poslovanje, npr. IOT i naprednu analitiku. No, kako je naše tržište malo i teško pokriva ozbiljnije investicije, s nekim proizvodima IN2 planira izlazak na globalno tržište: "Uz podršku vlasnika koji posluje globalno te nakon iskustva koje imamo s projektima u zdravstvu, očekujemo da će se te aktivnosti događati brže i uz manje rizike", zaključuju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close