I država uložila žalbu na plan restrukturiranja Slavonije

Autor: Suzana Varošanec , 23. kolovoz 2021. u 22:00
Za izmijenjeni plan restrukturiranja glasovali vjerovnici /PD

Tvrtka je u predstečaju završila s blokadom blizu osam milijuna kuna, u nju ju je ‘povukao’ upravo predstečaj Vira tvornice šećera.

U završnici predstečajnog postupka koji se na Trgovačkom sudu (TS) u Osijeku vodi za društvo za preradu i promet žitaricama Slavonija Županja, sa silosima za žitarice i brašno te mlinovima, potvrđuje se potreba za uključivanje Visokog trgovačkog suda, čiji će suci očito imati puno posla radi rješavanju tri žalbe vjerovnika – one od RH i Erste banke te tvrtke Naklada Trpimir.

Predstečajni je dužnik u većinskom vlasništvu drugog predstečajnog dužnika – Sladorane tvornica šećera, čiji je vlasnik isto predstečajni dužnik Viro tvornica šećera, tvrtka pod kontrolom poduzetnika Marinka Zadre.

Kad je riječ o dinamici triju postupaka otvorenih krajem 2020., ovaj je trenutačno najbrži, no u konačnici ovisit će to, čini se, najviše o ishodu žalbi na VTS-u. Što se postupaka za Sladoranu i Viro tiče, vode se na TS u Zagrebu, gdje predstoji odluka glede produljenja postupka, odnosno zakazivanje novog ročišta radi ispitivanja tražbina.

Planom restrukturiranja kojim je za Slavoniju Županja predviđen otpis 90% potraživanja vjerovnika i otplatu 10% neotpisanog potraživanja u roku 8 godina od pravomoćnosti o potvrdi predstečajnog sporazuma, umanjuju se prava vjerovnika ispod razine koju bi vjerovnici ostvarili u stečajnom postupku u kraćem roku i većem iznosu.

Iznosi se to u žalbi vjerovnika Ministarstva financija, Porezna uprava, Područni ured Vukovar. Protivili su se glasovanju o planu, pridružujući se vjerovnicima koji su predlagali sudu da ne provodi glasovanje po predloženom Planu restrukturiranja jer drže da je suprotan Stečajnom zakonu.

Nakon sudski potvrđenoga predstečajnog sporazuma država kao vjerovnik predlaže da VTS njihovu žalbu kao osnovanu uvaži, te preinači prvostupanjsko rješenje. Konkretnije, predlaže da se uskrati potvrda predstečajnog sporazuma te predstečajni postupak obustavi.

Za tvrtku koja je u predstečaju završila s blokadom blizu 8 milijuna kuna – ‘povukao’ ju je predstečaj Vira, to bi značilo kako se čini novi, drugi stečaj. Početkom tisućljeća već je prošla kroz stečajne ‘ralje’ gdje je preustrojem nastavila poslovati kao nova pravna osoba u 100% vlasništvu države pa potom prije 10-ak godina prodana Sladorani.

No, Plan restrukturiranja nije moguće, tvrdi se u žalbi RH, provesti u roku u tekućoj i naredne dvije godine, jer to garancijom financiranja nije potvrđeno.

Na ročištu o izmijenjenom Planu restrukturiranja dužnika prvostupanjski sud je donio rješenje kojim se utvrđuje prihvaćanje izmijenjenog Plana restrukturiranja dužnika i potvrđuje predstečajni sporazum između dužnika i vjerovnika.

Kako TS u Osijeku navodi, pri tome nije utvrdio da postoje zakonom utvrđene pretpostavke za uskratu potvrde.

Za izmijenjeni plan restrukturiranja glasovalo je 36 vjerovnika, a protiv njih 14, odnosno da su za izmijenjeni plan restrukturiranja glasovali vjerovnici čije ukupno utvrđene tražbine iznose 123.649.156,82 kuna (67,54%), a protiv vjerovnici čije ukupno utvrđene tražbine iznose 59.431.060,91 (32,46%).

Komentirajte prvi

New Report

Close