Hrvatska ima kompaniju s najbržim rastom tržišnog udjela u Europi, u srpnju ostvarili rekordnu prodaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. kolovoz 2020. u 16:05
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

84 posto prodaje ostvaruju na izvoznim tržištima, a iz tvrtke ističu da je glavni nositelj snažnog rasta u prvom dijelu godine talijansko tržište, koje je u protekla dva ljetna mjeseca raslo više od 50 posto.

Zadarski Cromaris u srpnju je prodao rekordnih 1.063 tone ekvivalenta svježe ribe, što je na godišnjoj razini rast od 15 posto, a u sedam mjeseci bilježi rast prodaje za jedan posto, pri čemu 84 posto prodaje ostvaruje u izvozu, objavila je Adris grupa, u skopu koje posluje i Cromaris.

“U iznimno teškim gospodarskim okolnostima u nas i u svijetu izazvanima pandemijom koronavirusa, Cromaris, šesta tvrtka u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe, ostvaruje zapažene poslovne rezultate”, priopćeno je u ponedjeljak iz Adrisa.

Potkrepljuje se to podacima da je, nakon što je u lipnju ostvarena rekordna prodaja i rast od 20 posto u usporedbi s lipnjom 2019. godine, u srpnju prodano novih rekordnih 1.063 tona ekvivalenta svježe ribe i ostvaren rast od 15 posto.

U razdoblju, pak, od siječnja do srpnja 2020., Cromaris je s prodanih 5.730 tona ostvario rast prodaje od jedan posto.

“Uz rast prosječne prodajne cijene od jedan posto, rast količina prati i rast prihoda od dva posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem”, ističe se u priopćenju, uz poruku da se pozitivan trend nastavlja u kolovozu te se očekuje da će nadmašiti prošlogodišnje rezultate.

Direktor Cromarisa Goran Markulin ističe da su zadovoljni ostvarenim rezultatima i trendovima rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja.

“Posljednjih nekoliko mjeseci ostvarujemo mjesečnu prodaju veću od 1.000 tona. Prije desetak godina, kada je Adris grupa preuzela četiri male tvrtke za proizvodnju brancina i orade, koje su objedinjene u Cromaris, njihova je ukupna godišnja proizvodnja iznosila oko 1.000 tona”, podsjetio je Markulin.

Ističe i kako je Cromaris kompanija s najbržim rastom tržišnog udjela u Europi, a što je rezultat višegodišnjih ulaganja u marketing, proizvodnju, prodaju i razvoj kompanije, rada Cromarisovih zaposlenika i strateške vizije našeg vlasnika, Adris grupe. Unatoč neizvjesnoj gospodarskoj situaciji, optimistični smo vezano uz daljnji rast i razvoj Cromarisa”, zaključuje Markulin.

Cromaris 84 posto prodaje ostvaruje na izvoznim tržištima, a iz tvrtke ističu da je glavni nositelj snažnog rasta u prvom dijelu godine talijansko tržište, koje je u protekla dva ljetna mjeseca raslo više od 50 posto. Tomu je prethodio snažan rast tržišnog udjela u Italiji, najvećem svjetskom tržištu brancina i orade, gdje Cromaris drži 8,3 posto količinskog i više od 11 posto vrijednosnog udjela, navodi se u priopćenju i dodaje da je rast tržišnih udjela ove godine ostvaren i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke, Švicarske i  Mađarske.

Iz Cromarisa ističu da su lani držali 3,2 posto svjetskog tržišnog udjela Mediteranske ribe, a trenutni trendovi rasta “ukazuju da će taj pokazatelj na kraju 2020. biti znatno veći”.

Komentirajte prvi

New Report

Close