Holcimova ulaganja u sigurnost čuvaju radnike, zadnji se ozlijedio prije dvije godine

Autor: Darko Bičak , 24. siječanj 2022. u 22:00
Adriano Pastorčić u Holcimu radi od 2002., a kaže da je mnogo naučio o sigurnosti na radu/Holcim

Građevinska industrija je jedna od najopasnijih po ozljedama na radu.

Iako se danas, kad se priča o sigurnosti radnog mjesta, uglavnom misli na činjenicu da li radnik ima ugovor na neodređeno vrijeme ili je riječ o prekarnom radu, u mnogim proizvodnim i terenskim djelatnostima je itekako bitna i fizička sigurnost radnika.

Prema zadnjim službenim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u 2020. je u Hrvatskoj prijavljeno ukupno 14.424 ozljeda na radu od čega je njih 21 bila sa smrtnim ishodom.

Analizom podataka dolazimo da je na samom mjestu rada bilo 86 posto nesreća, a na putu do posla njih 14 posto.

U 60,5 posto slučajeva su bili ozlijeđeni radnici, a u 39,5 posto radnice. Prema sektorima su se radnici najviše ozljeđivali u jednostavnim zanimanjima, 2837 ili 22,12 ozlijeđenih na 100 zaposlenih, a slijede oni u obrtima i pojedinačnim zanimanjima sa 2584 ili 12,7 ozlijeđenih radnika na 1000 zaposlenih, te uslužna i trgovačka zanimanja te industrija.

Zanimljivo je da su prijavljene samo 272 ozljede u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu, a čak 653 u kategoriji znanstvenika, inženjera i stručnjaka.

Uloženo 600.000 kuna
Imali smo 149 ozlijeđenih vojnika te 55 ozljeda među političarima, dužnosnicima i direktorima. Građevinska industrija je jedna od najopasnijih, pa stoga i tvrtke iz tog sektora ulažu znatna sredstva u zaštitu na radu.

Najnoviji primjer je Holcim, koji u svom sustavu ima segmente cementa, betona i agregata i koji je uložio 600.000 kuna u sigurniji rad na visini. Iz te tvrtke navode da njihova ulaganja i mjere daju rezultate jer je na svih šest njihovih proizvodnih lokacija u Hrvatskoj, od posljednje ozljede na radu prošlo od godinu i pol dana do čak 10 godina, koliko je zabilježeno u tvornici betona u Karlovcu.

U tvornici cementa u Koromačnu, gdje radi i najveći broj zaposlenika, posljednja ozljeda dogodila se prije dvije godine.

Rad na visini, kako kaže regulativa, podrazumijeva svaki rad iznad razine tla, rad na povišenim pozicijama (primjerice iznad radnog vozila ili iznad radne opreme spremnika), rad na području gdje postoji opasnost od pada u dubinu te rad na ljestvama, cisternama, silosima, skelama, kranovima i slično.

A gotovo svi navedeni poslovi dio su radne svakodnevice brojnih zaposlenika u Holcimu, na svim njezinim lokacijama na kojima posluje u Hrvatskoj.

Tako je u Holcimu, između ostalog, definiran program upravljanja kritičnim kontrolama, odnosno listama obaveznih aktivnosti koje svaka proizvodna lokacija mora imati, kako bi se spriječile ozljede na radu.

Program upravljanja uključuje osam rizičnih područja rada u proizvodnim procesima, a jedan od njih je i implementacija i sustavna provjera kritičnih kontrola za sprečavanje pada s visine.

Posljednja u nizu edukacija održana je krajem prosinca, u organizaciji zagrebačke tvrtke Vertiko, na njihovom poligonu, specijaliziranom upravo za ovakvu obuku za rad na visini, a tu je obuku završilo ukupno 105 Holcimovih zaposlenika.

Puno naučio
Među polaznicima bio je i Adriano Pastorčić, koji u Holcimovom kamenolomu u Šumberu radi od 2002. te ističe da je na edukaciji naučio puno novih stvari po pitanju same sigurnosti rada, a savladao je i nove načine prihvata i vezivanja pri obavljanju radova.

“S obzirom da proizvodimo više vrsta specijalnih proizvoda namijenjenih građevinskoj industriji i industriji proizvodnje stočne hrane, imamo silose koji su visoki oko 25 metara i na kojima se obavljaju određeni radovi”, ispričao je Adriano. Dodao je kako je u početku svoje karijere u Holcimu imao strah od visine, budući da ga je, u prvim danima na novom poslu, na silosu uhvatilo nevrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close