HEP Toplinarstvu uručen ugovor vrijedan oko 700 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 19. studeni 2020. u 15:01
FOTO: HEP

Ministrica Tramišak najavila uskoro i potpisivanje ugovora za izgradnju agregacijske mreže širokopojasne infrastrukture čime će ukupni iznos velikih strateških projekata sufinanciran novcem EU fondova prijeći iznos od 17 milijardi kuna.

Ugovor za revitalizaciju vrelovodne mreže grada Zagreba ukupne vrijednosti 699,6 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, uručen je korisniku HEP Toplinarstvo, objavili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Kako su tim povodom istaknuli, riječ je o 14. po veličini kapitalnom strateškom projektu Republike Hrvatske koji se potpisuje u programskom razdoblju 2014.-2020., te ujedno i najvećem iznosu koji je Hrvatskoj elektroprivredi dosad dodijeljen iz EU fondova. Prema riječima ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, realizacijom ovog ugovora revitalizirat će se 68,5 kilometara vrelovodne mreže te poboljšati opskrba za 100.000 kućanstava na području Grada Zagreba čime će se njegovim građanima osigurati pouzdana i kontinuirana opskrba toplinskom energijom.

„S uručivanjem ovog ugovora ukupno smo potpisali velikih strateških projekata u vrijednosti većoj od 16 milijardi kuna, a svi se provode i u tijeku su do 2023. Još jedan značajan ugovor je ostao za potpisati, a to je izgradnja agregacijske mreže širokopojasne infrastrukture i njega ćemo kroz tri tjedna potpisati“, najavila je ministrica Tramišak dodajući da će u sljedećem programskom razdoblju 2021.-2027., u okviru zadanih parametara i smjernica za zeleniju Europu, dati podršku za razvoj ovakvih projekata.
Radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže grada Zagreba, koja opskrbljuje više od 100.000 kućanstava, provodit će se kroz tri godine u nekoliko faza, a obuhvatit će zamjenu gotovo trećine postojeće vrelovodne mreže. Radovi će se izvoditi u razdoblju izvan ogrjevnih sezona 2021., 2022. i 2023. u naseljima Dugave, Utrina, Travno, Središće, Sopot, Siget, Trnsko, Volovčica, Borovje, Folnegovićevo, Savica, Kruge, Martinovka, Sigečica, Vrbik, Cvjetno, Donji grad, Trešnjevka, Voltino, Rudeš, Srednjaci, Gredice, Gajevo, Staglišće, Jarun, Vrbani i Malešnica.

S ovim ugovorom, HEP grupa je u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od gotovo milijardu kuna, te će prema riječima predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, kvalitetnijoj usluzi grijanja u Zagrebu doprinijeti i novo, 900 milijuna kuna vrijedno visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije koje će pustiti u rad 2022.
Projektom revitalizacije, tehnološki zastarjela vrelovodna mreža će se revitalizirati modernijom tehnologijom beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime će se povećati pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava grada Zagreba. Projekt će omogućiti smanjenje toplinskih gubitaka za približno 28 posto, gubitaka nadopune pogonske vode za približno 47 posto te broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90 posto u odnosu na stanje u 2018. Također, smanjenje gubitaka toplinske energije će rezultirati i smanjenjem proizvodnje toplinske energije te posljedično smanjenjem emisija onečišćujućih tvari u okoliš. Predviđa se da će se dvije godine nakon provedbe Projekta, odnosno u 2025. godini smanjiti emisija CO2 za 11.104 tone u odnosu na stanje prije revitalizacije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva, koja se dodjeljuju u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020” (OPKK), Specifičnog cilja 4c3, uz ministricu Tramišak potpisali su Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i direktor HEP-Toplinarstva Zdravko Zajec.

Komentirajte prvi

New Report

Close