Godišnje proizvedu 4 milijuna litara vina

Autor: Ksenija Kale , 27. siječanj 2011. u 22:00

Godine 1999. stvoren je brend, organizirana je proizvodnja grožđa i vina te izgrađena vlastita veleprodajna i maloprodajna mreža diljem hrvatske

Tvrtka Iločki podrumi u organizacijskom obliku kakav ima danas postoji od 1999. godine, a glavna joj je djelatnost proizvodnja grožđa. Osim jedinstvenoga Starog podruma tvrtka raspolaže i sa 8,5 milijuna litara podrumskih kapaciteta, a godišnje proizvodi četiri milijuna litara vina. Prekretnicama u poslovanju u tvrtki osim 1999. smatraju i 2003. godinu kada su snažnije krenuli s investicijama.

“Godine 1999. stvoren je brend Iločki podrumi, organizirana je proizvodnja grožđa i vina s naglaskom na kvaliteti i izgrađena vlastita veleprodajna i maloprodajna mreža, odnosno usvojena je višegodišnja razvojna strategija. Godine 2003. krenuli smo sa snažnim investicijskim ciklusom i do danas je uloženo više od 100 milijuna kuna u vinograde, tehnološku opremu u vinogradarstu i vinarstvu, podrume i ugostiteljske objekte, što je imalo za posljedicu podizanje razine kvalitete naših proizvoda i ukupne ponude, a prodaja je svake godine rasla desetak posto”, pojašnjava Mladen Papak, direktor Iločkih podruma. U budućnosti očekuje rast prodaje i udjela na tržištu. “Konsolidacija u vinogradarskom i vinarskom dijelu otvorit će više prostora za tržišno natjecanje, a proširenje ponude u turističkom dijelu tome će sigurno pridonijeti”, kaže direktor. Napominje pritom da su Iločki podrumi najvažniji gospodarski subjekt u gradu Iloku, koji zapošljava 235 radnika i na sebe vežu 350 proizvođača grožđa s iločkog područja kroz kooperantski odnos. “Po prepoznatljivosti vinarija u Hrvatskoj nalazimo se u samome vrhu. Profesionalnim pristupom poslu znatno smo pridonijeli porastu kvalitete hrvatskih vina, prije svega u Hrvatskoj. Nastojimo zajedno s ostalim hrvatskim vinarima, Hrvatskom gospodarskom komorom te Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja promovirati hrvatsko vinarstvo i izvan granica Hrvatske, dakle povećanje izvoza postaje jedan od glavnih ciljeva”, ističe direktor Iločkih podruma.

Jeste li znali

Posebna je privilegija Iločkih podruma da u vlasništvu ima najstariji vinski podrum u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, u starogradskoj jezgri, te predstavlja dio cjeline koja je najvrednija baština grada Iloka. Izgradili su ga kneževi Odescalchi u 17. stoljeću ispod dvorca Odescalchi, posadili još kvalitetnije sorte te počeli s punjenjem vina u boce. Dio podruma je i iznimno bogata arhiva s najstarijim vinom iz 1946. godine. Iz ovog podruma je isporučeno 11.000 butelja za krunidbu britanske kraljice Elizabete II.

Komentirajte prvi

New Report

Close