FOTO: JGL predstavio investiciju vrijednu 53 milijuna eura – njome će podići proizvodne kapacitete 60%

Autor: Josipa Ban , 22. rujan 2023. u 14:17
FOTO: JGL

Jadran-galenski laboratorij (JGL), najveća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, privela je kraju trogodišnji investicijski projekt INTEGRA vrijedan 53 milijuna eura. Izgradnjom dvaju visokotehnoloških objekata na Svilnom i Kukuljanovu te nabavkom vrijedne opreme značajno su povećani kapaciteti i tehnološke mogućnosti istraživanja i razvoja, proizvodnje sterilnih sprejeva, kapi i aerosola te logistike i distribucije.- Ovim projektom JGL diže kapacitet proizvodnje za 60%.

U JGL Pharma Valleyju, kompleksu na Svilnom, svečano je obilježen završetak ulaganja u projekt INTEGRA, a brojnim uzvanicima iz svijeta gospodarstva i politike predstavljeni su novi laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, pilot pogon te linija za sterilnu proizvodnju kapi i sprejeva kojom se proizvodni kapaciteti povećavaju za čak 60 posto. Prezentiran je i novi robotizirani logističko-distribucijski centar JGL-a s 17500 paletnih mjesta, koji se nalazi u riječkoj poslovnoj zoni Kukuljanovo. Osim navedenog, u sklopu projekta INTEGRA izgrađeni su i dodatni sadržaji koji će unaprijediti uvjete rada zaposlenika i gostiju u kompleksu Pharma Valley, poput restorana, novih uredskih prostora, predavaonice, višenamjenske dvorane za sastanke i novog postava JGL Muzeja farmacije.

“INTEGROM značajno podižemo tehnološku opremljenost i kapacitete te stvaramo preduvjete za daljnji iskorak naših ključnih brendova na globalno tržište zdravlja”, rekao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a, tvrtke koja je u prošloj godini ostvarila 190 milijuna eura prihoda. Usmiani je pred publikom, u kojoj je sjedio najviši politički vrh, dodao da u životu svake tvrtke ostaju zabilježene neke posebno važne odluke, nakon kojih sadašnjost i budućnost dobiju sasvim novu dimenziju.

FOTO: JGL

“U JGL-u smo oduvijek znali da možemo rasti, sanjali smo da iz malog lokalnog laboratorija postanemo internacionalna farmaceutska tvrtka koja posluje daleko izvan granica naše države. Skromno, uporno i strpljivo, s puno strasti i energije gradili smo ovu našu kuću, kao i njenu internacionalnu poziciju, a sad smo sa svojih 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija prisutni na 60 tržišta svijeta. Izvoz čini 86 posto naših poslovnih prihoda”, ističe Usmiani.

FOTO: JGL

Povećanje istraživačko-razvojnih kapaciteta te integracija istih s proizvodnjom i kvalitetom na jednoj lokaciji osnažit će pozicije JGL-a u razvoju i proizvodnji naprednih, inovativnih proizvoda unutar tri strateška terapijska područja – gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije, pojasnio je glavni izvršni direktor JGL-a, Mislav Vučić. Dodao je, ipak, kako su ključ uspjeha – zaposlenici. „Želim zahvaliti timu koji je vrijedno i znalački vodio ovaj projekt, ali i cijelom kolektivu JGL, Adrialab i Pablo, kojeg čini 1241 pojedinac, a koji motivirano i uspješno realizira naše ciljeve, svjestan da natjecanje s globalnim multinacionalnim kompanijama traži izvrsnost u svemu što radimo”, rekao je Vučić.

FOTO: JGL

Premijer Andrej Plenković čestitao je na uspješno završenom projektu te istaknuo kako je ponosan što može iskazati poštovanje prema više od trideset godina truda, rada i ulaganja JGL-a.

“Hrvatska banka za obnovu i razvitak je alat Vlade i njena primarna svrha je poticanje projekta poput ovog. Ovo je ulaganje u visoke tehnologije, znanje, proizvodnju i digitalizaciju, čime se postiže globalna konkurentnost. JGL daje doprinos Hrvatskoj kakvu želimo. Mi smo ponosni na vas i država je tu da bi projekti poput INTEGRE činili Hrvatsku boljom”, rekao je predsjednik Vlade.

INTEGRA u brojkama:

vrijednost investicije: 53 milijuna eura

trajanje projekta: 3 godine

rast kapaciteta sterilne proizvodnje za 60 posto (40 milijuna proizvoda)

ukupna površina nove farmaceutske proizvodnje: 3250 m 2

novi pilot pogon: 750 m 2

novi laboratoriji i uredi za istraživanje i razvoj te kontrolu kvalitete: 2450 m 2

novi logističko-distribucijski centar Kukuljanovo: 20 000 m 2

kapacitet logističko-distribucijskog centra Kukuljanovo: 17 500 paleta

Komentirajte prvi

New Report

Close