FOTO: Gideon Brothers predstavio tri hrvatska robota za borbu protiv korone

Autor: Bernard Ivezić , 10. travanj 2020. u 14:58

Suosnivač i direktor tvrtke Matija Kopić na Facebooku predstavio robote koji bi se mogli koristiti u bolnicama i školama u Hrvatskoj.

Robote za dezinfekciju bolnica želi proizvoditi i hrvatski proizvođač logističkih autonomnih robota tvrtka Gideon Brothers. Matija Kopić, suosnivač i direktor tvrtke objavio je na Facebook poziv državi da upotrijebi njegove robote u bolnicama, školama, trgovinama, hotelima i drugim objektima.


“Kada, ako ne sada? Nešto što je jučer bilo nezamislivo, danas nam se ubrzano događa pred nosom. Kako će izgledati budućnost? Danas to ne znamo. Ali mi u Gideon Brothers znamo jednu stvar: razvijati najnaprednije mobilne robote. Zato je došlo vrijeme da svoje metalne ljubimce pošaljemo na prve crte obrane od koronavirusa”, navodi Kopić.
Na Facebooku je objavio tri koncepta robota. Prvi ima UV lampe za dezinfekciju zatvorenih prostora. Drugi, može prenositi raznu robu, a treći može raspršivati dezinfekcijska sredstva.


“U narednim mjesecima, hrvatskim bolnicama, školama, trgovačkim centrima, supermarketima, hotelima, skladištima, tvornicama i drugim javnim i privatnim okruženjima možemo pomoći autonomnim mobilnim robotima za: dezinfekciju unutarnjih prostora, prijevoz robe i potrepština i detekciju povišene temperature kod ljudi”, pojašnjava Kopić.

Dodaje da rade na više korisnih koncepata te poručuje da “ako svi zajedno svoja znanja, iskustva i tehnologije stavimo na raspolaganje hrvatskoj državi i njezinim stanovnicima, imamo šanse za opstanak u neizvjesnoj budućnosti”.
“Ekonomiju? Kad-tad ćemo nastaviti graditi, na nekim zdravijim temeljima. Ljudski životi? Neprocjenjivi su. Svaki je preskupo plaćen”, zaključuje Kopić.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close