Roboti Gideon Brothersa rade u skladištu Atlantica

Autor: Bernard Ivezić , 11. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Prenose do 800 kg robe i potpuno su integrirani u sustav tvrtke.

Atlantic grupa, prehrambena i distribucijska multinacionalka sa sjedištem u Hrvatskoj započela je testirati robote osječkog startupa Gideon Brothersa u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici. Gideon je prethodno ugovorio testiranja u Atlanticu, Orbicu i Tokiću. Za ovo testiranje navodi da je drugi pilot projekt u produkcijskim uvjetima.

Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za transformaciju i informacijske tehnologije Atlantic grupe kaže da ovim potvrđuju lidersku poziciju u industriji.

Praćenje svjetskih trendova

“Vidimo brojne prednosti primjene Gideonovih robota, poput povećanja učinkovitosti, ublažavanje problema nedostatka radnika, koji se osjeti ne samo u turizmu i proizvodnji, nego i u distribuciji, a k tome mi ovdje i razbijamo famu o robotima koji uzimaju poslove, jer prava je priča, zapravo, suradnja ljudi i robota, gdje repetitivne i dosadne zadatke preuzimaju pametni strojevi i tako omogućuju ljudima da se usredotoče na kreativniji rad i nadzor, povećavajući zadovoljstvo radnika, te učinkovitost poslovanja”, kaže Pejković.

Skladište u Velikoj Gorici potpuno je automatizirano. Gideonovi roboti, koji autonomno prenose teret nosivosti 800 kilograma, naime, integrirani su u Atlanticov sustav upravljanja skladištem. Za tu potrebu Gideon je surađivao s tvrtkom Symphony RetailAI, čiji je softver omogućio da se robotima elektronički izdaju svi radni zadaci.

Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa kaže da Atlantic na ovaj način prati svjetske trendove u digitalizaciji poslovanja i e-trgovini. Tvrtka Gideon Brothers osnovana je prije dvije godine. Broji 55 stalno zaposlenih, uključujući i deset doktora znanosti te 31 magistra. Lani su u tvrtku investitori iz Hrvatske i inozemstva uložili 16,3 milijuna kuna.

Ispred konkurencije

Matija Kopić, izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa kaže da mu je drago što Atlantic koristi njihove robote.

“Naša tehnologija napredne vizualne percepcije podiže ljestvicu onoga što autonomni mobilni roboti mogu obavljati u pravom skladištu. Imamo izvrsne performanse u industrijskim okruženjima s kojima se konkurentska tehnologija ne može nositi – i to dokazuje robusnost naše tehnologije”, zaključuje Kopić.

Komentirajte prvi

New Report

Close