VIDEO/FOTO: Gideon Brothers isporučio robote najvećem europskom logističaru

Autor: Bernard Ivezić , 29. listopad 2019. u 11:32
FOTO: PRESS

Novi posao poklapa se sa zaključenjem druge runde financiranja od 19,4 milijuna kuna.

Hrvatski startup Gideon Brothers isporučio je svoje robote vodećem europskom logističaru DB Schenkeru. Vrijednost posla, kao i broj robota koje je Gideon sklopio nisu objavljeni.

Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa naglasio je da je ovaj posao dokaz tehnološkog skoka koji su ostvarili.

"Autonomni strojevi, opremljeni vizualnom percepcijom i umjetnom inteligencijom uspjet će tamo gdje je starija tehnologija zakazala – postat će sveprisutni u industrijskim okruženjima. Nevjerojatno smo ponosni što smo izgradili tim koji ima potencijal – viziju i stručnost – da unaprijedi rukovanje materijalima u zatvorenim proizvodnim i logističkim okruženjima", kaže Kopić.

DB Schenker prethodno je testirao Gideonove robote na poslovima komisioniranja, odnosno kompletiranja narudžbi, ubrzavajući ih i omogućavajući zaposlenima da se usredotoče na složenije zadatke. Nekoliko tjedana nakon početka projekta, DB Schenker je proširio pilot projekt dodavši značajan broj novih točki za preuzimanje i dostavljanje tereta. Pritom su i ovo proširenje kao i redovnu finu prilagodbu proveli sami zaposlenici DB Schenkera.

Kopić ističe da to potvrđuje fleksibilnost cjelokupnog sustava. U Gideonu navode da je tijekom prvog mjeseca pilot projekta tipična udaljenost koju je svaki robot prelazio premašivala 26 km tjedno.
Xavier Garijo, član Odbora za ugovornu logistiku u Schenker AG-u kaže da su roboti testirani u njihovom pogonu u Leipzigu.

"U želji da klijentima ponudimo strateške prednosti u sve složenijem digitalnom okruženju, DB Schenker kontinuirano istražuje mogućnosti primjene inovacija vizionarskih start-up tvrtki, a prilike za automatizaciju logističkih i skladišnih operacija temelj su za izgradnju lanca opskrbe sljedeće generacije", kaže Garijo.

U Gideonu dodaju da se ovaj posao poklapa sa zaključenjem druge runde financiranja u kojoj su prikupili 19,6 milijuna kuna kapitala. Ukupne investicije u Gideon tako su narasle na 4,83 milijuna eura. U drugoj rundi u Gideon su investirali Pentland Ventures, te NJF Capital i Linic Ltd, dok su Hardware Club, Taavet Hinrikus te Ivan Topčić i Luca Ascani iskoristili priliku da povećaju prethodna ulaganja u hrvatsku robotičku tvrtku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo.

New Report

Close