Fortenova se rješava još nekih tvrtki iz portfelja: Ovo su naizgledniji kandidati

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2021. u 09:01
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Fortenova je najveći poslodavac u regiji koji zapošljava više od 50 tisuća radnika.

Fortenova grupa nastavlja s čišćenjem širokog portfelja kako bi se fokusirala na tri poslovna segmenta – maloprodaju, prehranu i proizvodnju.

Nakon građevinskog, turističkog i sektora zamrznute hrane u samom je finalu prodaja još nekih tvrtki, no sve je zasjenila najava o prodaji vlasničkog udjela Sberbanka u jednoj od najvećih kompanija Jugoistočne Europe, navodi HRT.

Dvije ruske banke većinski su vlasnici Fortenova grupe, no prodaju udjela najavio je za sada samo čelnik Sberbanka koji drži najveći pojedinačni paket od 44 posto. Predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref kaže kako im je cilj podići vrijednost kompanije i izaći iz nje bez gubitaka u iduće dvije godine.

Takvi planovi nisu neobični za banku koja je bila najveći vjerovnik Agrokora i kojoj ono čime se Fortenova grupa bavi nije osnovna djelatnost, smatraju analitičari.

Fortenova je najveći poslodavac u regiji koji zapošljava više od 50 tisuća radnika. Većinu vlasništva drže tri dioničara – dvije ruske banke i vukovarski koncern Enna na čelu s profitabilnim Prvim plinarskim društvom.

“Jedan je scenarij da se Fortenova grupa pripremi na izlazak na tržište kapitala. Taj scenarij je malo vjerojatan jer su financijski rezultati Fortenove još nedovoljno dobri. Na drugoj strani postoji mogućnost da se Grupa prodaje u dijelovima po divizijama i to je možda i najvjerojatnije”, kaže Damir Novotny za HRT.

“Postojeći vlasnici su više puta neskriveno rekli – oni žele ovaj biznis oporaviti i povećati mu vrijednost. Da biste to napravili, morate s biznisom postupati pažljivo. Nije vam u interesu naštetiti mu, a kamoli ga uništiti. U tom smislu mislim da svi možemo biti mirni”, smatra Andrej Grubišić.

Fortenova koja pod okriljem drži 16 kompanija budućnost Grupe ne želi komentirati. Hoće li i kada pojedine udjele Fortenove preuzimati investicijski i mirovinski fondovi ili neki jaki međunarodni igrači, još je neizvjesno. Sigurno je tek da Grupa koja solidno posluje nastavlja prodaju tvrtki iz svog portfelja.

Nakon akvizicije desetljeća i prodaje Leda Fortenova se rješava još nekih tvrtki. Paška solana navodno odlazi u ruke jednog investicijskog fonda, dok vinariju Mladina iz Jastrebarskog preuzima Pago Hrvatska.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Recikliramo stare vijesti?

 

New Report

Close