Fižulić: Startamo s kodovima za 3D printere, no regulativa je nespremna

Autor: Suzana Varošanec , 30. listopad 2014. u 22:00
Goranko Fižulić, vlasnik Magme/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Platforma s binarnim zapisima kreirana u SAD-u i Hrvatskoj, Magma ima pravo na tržište EU.

U sklopu Magmina projekta 3D printera 17. studenoga kreće internetska stranica www.likefigures.com (LF) na kojoj je široki izbor binarnih zapisa pripremljenih za izradu na 3D printerima, otkrio nam je vlasnik Magme Goranko Fižulić.

LF daje mogućnost vlasnicima 3D printera da otisnu binarni zapis. Ako ga nemaju, kao što ga 99,9 posto kućanstava nema, LF pronalazi 3D printer iz usluge koji će to s veseljem učiniti", kaže Fižulić. Tu globalnu platformu kreirao je tim stručnjaka iz SAD-a i Hrvatske, a na temelju ugovora o razvoju stranice Magma ima isključivo pravo na cijelo tržište EU. Fižulić kaže kako je on jedini nositelj autorskih prava. No, potvrdio je i da se novi poslovni model na pojednim tržištima suočava s poreznim teškoćama.

U  Europskoj uniji 2015. kreću promjene u obračunu PDV-a u pružanju elektroničkih usluga, pa se on više neće plaćati po stopi države pružatelja usluge, nego po stopi države korisnika. "Binarni zapis je digitalni zapis koji se fizički može, a ne mora otisnuti u državi kupca. Naravno da je upitan iznos PDV-a i tko ga naplaćuje", kaže Fižulić. Isti problem, ali još kompliciraniji, naglašava, čine razlike koje postoje u poreznim stopama među državama SAD-a, kao i razlike u tretmanu trgovine digitalnim zapisima ili elektroničke trgovine robama sukladno fizičkoj nazočnosti na teritoriju pojedine države.

"Generalno, regulativa nije spremna za ovaj oblik poslovnoga modela. U SAD-u se u Kongresu trenutačno radi na više zakonskih projekata o primjeni 3D printera, a problem je izrada oružja, zaštita intelektualnog vlasništva i odgovornost za neispravne proizvode", navodi Fižulić. 

Komentari (3)
Pogledajte sve


Fizulic je pokazao da je zilav I dosjetljiv I da se neda tek tako.
kupih malo ovih papira vjerujuci da ce napraviti cudo ako pak ne opet dobro..
no risk no money

Meni je puno lakse povjerovati u Djeda Mraza nego u ovu Gorankovu pricu.

Ima puno mastovitijih prica po internetu na temu 3D printanja. Recimo, Organovo. Oni ce pritati ljudske organe koji se mogu ugradjivati. 🙂

Fizulic je pokazao da je zilav I dosjetljiv I da se neda tek tako.
kupih malo ovih papira vjerujuci da ce napraviti cudo ako pak ne opet dobro..
no risk no money

Mario Draghi i Angela Merkel mogu odahnuti.

Kada se 99.9 EU kucanstava krene otimati za Gorankove binarne zapise ima da GDP unije skoci na 6.8%.

New Report

Close