Farmeron drži 10% američkog tržišta

Autor: Bernard Ivezić , 08. lipanj 2015. u 22:00
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

U Osijeku i Zagrebu razvijaju uslugu koju u SAD-u koristi 100 velikih farmi i planiraju izlaz na kinesko tržište.

Osječki Farmeron zauzeo je 10 posto američkog tržišta mliječnih farmi što je najbolji rezultat koji je neki hrvatski startup postigao dosad. Matija Kopić, osnivač i direktor Farmerona kaže da ima više od sto velikih klijenata, mahom u SAD-u gdje su velike mljekarske farme, te planira širenje u Kinu.

Obujam posla iznimno je velik pa je tako na Farmeronov sustav trenutačno spojeno oko milijun krava. Farmeron je, naime, razvio tehnologiju koja omogućuje efikasno upravljanje mljekarskim farmama. Tvrtka navodi da u roku od nekoliko tjedana povećava efikasnost proizvodnje mlijeka na farmi za 24 posto. Nadalje, smanjuje potrebu za ručnim bilježenjem podataka za 60 posto, a sami farmeri tvrde da im je omogućio značajno povećanje proizvodnje.

 

2,3milijuna eura

investicije lani primio startup iz Osijeka

Kopić navodi da je Farmeron posebno uspješan u području analitike, odnosno analize velikih količina podataka (big data), čime je uspio skupiti mnogo znanja o pravilnom hranjenju stoke. Pojašnjava da trošak hrane čini od 40 do 70 posto ukupnih troškova u cijeni mlijeka. Zbog toga je, ističe Kopić, ključ efikasnosti proizvodnje upravo u pravilnom hranjenju krava.

Startup Matije Kopića treći je po visini prikupljenih investicija u prošloj godini. Farmeron, koji razvija hardversko-softversko rješenje za upravljanje stočnim farmama, u 2014. godini privukao je 2,3 milijuna eura kapitala. Ukupno je Farmeron, drugi najuspješniji hrvatski startup u privlačenju investitora dosad.

Kopić navodi da trenutačno zapošljava 35 radnika u Osijeku, Zagrebu te tri centra za korisničku podršku i prodaju u SAD-u. Ove godine planira broj zaposlenih povećati na 50. Farmeron je neuobičajeni startup za hrvatske prilike i po pristupu zaštiti intelektualnog vlasništva. Tvrtka je lani zaštitila algoritme i drugu big data tehnologiju koja im donosi konkurentsku prednost.

Komentirajte prvi

New Report

Close