Ericsson stopirao rad u Rusiji, ENT-u u fokusu Bjelorusija

Autor: Marija Brnić , 12. travanj 2022. u 07:59
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Zagrebački Ericsson Nikola Tesla (ENT) koji je u vlasništvu švedske kompanije, pak, pomno prati događanja s Rusijom i Ukrajinom, u kojima nema izravnih ugovoreni poslova, ali ona utječu na poslovanje na globalnoj razini.

Još u veljači švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson privremeno je obustavio isporuke kupcima u Rusiji, no jučer je službeno objavio kako na neodređeno vrijeme prekida svoje poslovanje u toj zemlji. Odluka, s obzirom na da su i druge velike kompanije poduzele iste poteze reagirajući na rusku agresiju na Ukrajinu i sankcije EU Putinovoj Rusiji, ne iznenađuje. Zaposlenike u Rusiji poslat će na plaćeni dopust, a u prvom tromjesečju Šveđani procjenjuju da će ih ta odluka stajati 95 milijuna dolara, koliko će rezervirati za umanjenje vrijednosti imovine i druge izvanredne troškove.

Zagrebački Ericsson Nikola Tesla (ENT) koji je u vlasništvu švedske kompanije, pak, pomno prati događanja s Rusijom i Ukrajinom, u kojima nema izravnih ugovoreni poslova, ali ona utječu na poslovanje na globalnoj razini. S posebnom pozornošću u ENT-u prate događanja u Bjelorusiji, gdje imaju lokalnu kompaniju s 25 zaposlenika, koja je u lanjskim ukupnim prodajnim rezultatima zagrebačke grupacije imala doprinos od oko 4%. U ovom trenutku iz ENT-a nema informacija o novim momentima i mogućim potezima s poslovanjem u Bjelorusiji, no u nedavnom priopćenju istaknuto je da “politička i ekonomska nesigurnost koja prerasta u rizičniji oblik uvjeta poslovanja za sada nepovoljno utječe na realizaciju ugovorenih poslova ENT-a u Bjelorusiji, kao i na nove planirane poslovne prilike”. Među glavnim projektima u Bjelorusiji su proširenje LTE mreža za tamošnje operatore i informacija središnjeg državnog zdravstvenog sustava. U ENT-u ističu da prate situaciju kako bi pravovremeno reagirali, a eventualni prekid aktivnosti utjecao bi na planove i rezultate, no ne bi doveo u pitanje financijsku stabilnost grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close