Dugogodišnji prijatelji stvorili biznis i prodali ga za milijardu kuna

Autor: Bruno Lipej , 09. studeni 2020. u 15:08
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zoran Vučinić i Alan Sumina Igre Nanobita igraju milijuni ljudi, a tvrtku je kupio švedski gigant Stillfront.

Avantura Alana Sumine i Zorana Vučinića, osnivača Nanobita počela je prije dvanaest godina u Zagrebu, onako kako to i priliči IT startupima – bez kapitala, s tek dva računala, idejom i voljom za razvijanjem stabilnog biznisa. I uistinu su uspjeli. Izrasli su u tvrtku koja je ljetos prodana za impresivnih gotovo milijardu kuna, švedskom Stillfrontu. Nanobit će i dalje poslovati u Hrvatskoj, Alan i Zoran nastavit će ga voditi i vjeruju da će i dalje pridonositi razvoju gospodarstva i talenata u Hrvatskoj. Nadaju se, kažu, da će Nanobit poslužiti kao primjer ili kao dokaz da je i u ovoj zemlji moguće uspjeti.

Prošli puno prekretnica

No, kako je sve počelo. Alan i Zoran, dugogodišnji prijatelji, Nanobit su osnovali prije nego se rasplamsala velika financijska kriza 2008. godine s posuđenih 20.000 kuna, koje su tada bile uvjet za registraciju tvrtke. Preciznije, učinio je to Alan, dok mu se Zoran pridružio nešto kasnije, no njegovim dolaskom, Nanobit je započeo svoju uspešnu priču na tržištu mobilnih igara. Prvi milijun, iako su se etablirali, a u konačnici i prodali kao uspješna tvrtka u industriji mobilnih igara, zaradili su na fitness aplikaciji Tap and Track za iPhone. Ipak, nakon što su ‘veliki’ igrači otkrili nišu fitness aplikacija, zaključili su da je vrijeme da pređu na nešto novo, što će im osigurati rast i gdje će biti konkurentniji. Igre su bile te koje, zaključili su, vrijedi istražiti i isprobati. Usto radi se o širem polju u kojem se vrednuje kreativnost, a koliko je opako na tom tržištu i koliko je njihov uspjeh vrijedan govori i podatak da su im konkurenti glavne američke kompanije iz Silicijske doline, koje imaju slične proizvode. Za Hollywood Story, primjerice, kažu Alan i Zoran, glavna im je konkurencija igra Kim Kardashian: Hollywood, iza koje stoji Glu Mobile, za My Story konkurencija je tvrtka Pixelberry Studios, koja je također iz Silicijske doline, te Pocket Gems. Njihov udio u odnosu na ove ostale najmanji je, a opet velik. Nanobitovci su doista počeli od nule i predano učili u hodu bilo da je riječ o tome kako voditi biznis, bilo što i kako programirati da se svidi publici i ostvari prihode. Prošli su, kako sami kažu, nekoliko prekretnica u svom “odrastanju”, bilo je tu promašaja i neuspješno lansiranih igara i ozbiljnih kriza. “Bilo je to 2011., pa 2014. i najozbiljnija kriza 2017., kada u jednom periodu nismo bili sigurni kako ćemo isplatiti plaće. No vratili smo se, osmislili novi projekt, zapeli, izgurali ga i oporavili prihode. I svaki oporavak uvijek je značio ne stepenicu više, nego bar tri odjednom. Nitko nije imun na neuspjeh, svima se događa, uistinu je sve stvar percepcije, gledamo li na to kao na potpuni poraz ili tek fazu prema novom i većem uspjehu”, ispričali su nam Nanobitovci.

Ne razmišljaju o opuštanju

Svoju priču gradili su punih 12 godina i narasli na 125 visokoobrazovanih zaposlenika, njihove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini igra ih više od 10 milijuna aktivnih igrača diljem svijeta. Premda su još prije dvije do tri godine tvrdili da ne namjeravaju prodati svoj biznis, naposljetku su upravo to učinili. Bio je to prirodan put i rezultat realne procjene trenutka i konteksta vremena, za koji se nadaju da će se pokazati kao prava odluka. Iako su prodali tvrtku, zapravo se u praksi ništa bitno neće promijeniti. Nastavit će kao i dosad, radit će sigurno još dvije godine. Ne piše im to eksplicitno u ugovoru, ali kada je riječ o kreativnom poslu kao što je gejmerski biznis, vlasnicima je u interesu ostaviti sve ‘po starom’ i nastaviti ako to daje rezultate. Uostalom, još dvije godine imat će i svoj udio u vlasništvu jer prodali su 78 posto tvrtke, a ostatak će biti realiziran u sljedeće dvije godine, kada bi Stillfrontu trebao pripasti cijeli Nanobit. Stoga dvojac osnivača uopće ne razmišlja o opuštanju, posao nije ni trenutka stao, kažu, trenutačno rade na kompetitivnoj igri Fashion Nation. Ujedno rade igru za japansko tržište i zapravo imaju gotove okvirne planove za sljedeće dvije godine.

Gospodarstvenik godine

– Alan Sumina; Zoran Vučinić, Nanobit

– Silvio i Roberto Kutić, Infobip

– Mate Rimac, Rimac automobili

– Marin Pucar, Podravka

– Tomislav Car, Infinum

Gospodarski događaj godine

– Državne potpore za očuvanje
 radnih mjesta

– Infobip – prvi hrvatski jednorog

– Prodaja tvrtke Nanobit

– Nova financijska omotnica EU

– Ulazak RH u tečajni mehanizam ERM II

Komentirajte prvi

New Report

Close