Direktor Žitnjaka prešao u Kraš: Hoće li istom rutom iz Fortenove i čelnik Konzuma?

Autor: Jadranka Dozan , 03. ožujak 2020. u 08:18
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Žitnjak je već duže vrijeme jedina kompanija Fortenova grupe koja u kontekstu burze i obveza koje proizlaze iz statusa uvrštenih dionica nije mrtva, iako su u pogledu samog trgovanja i te dionice jedva žive. 

Josip Šiljeg više nije direktor Žitnjaka, objavili su jučer iz tog društva iz sustava Fortenova grupe koja u njemu drži 84,5 posto kapitala. Šiljeg je podnio ostavku na funkciju direktora “zbog osobnih razloga”, navodi se u priopćenju odaslanom Zagrebačkoj burzi u kojemu stoji i da ju se NO prihvatio i na njegovo mjesto imenovao Višnju Kralj, dosadašnju direktoricu prodaje.
On je pak već zamijenio dosadašnju direktorsku funkciju novom – u okviru Kraš grupe. Zasad neslužbeno, s ovim tjednom preuzeo je mjesto direktora Kraševa ovisnog društva Kraš-Trgovina d.o.o.
A ako je suditi prema neslužbenim informacijama koje su već dospjele u medije, na istoj ruti izgledan je još jedan, i to “zvučniji” transfer. Tvrdi se, naime, da bi Fortenova grupu ubrzo mogao napustiti i Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma plus. I uz njegovo se ime kao novo odredište spominje grupacija u većinskom vlasništvu braće Pivac, s tim da se izglednim smatra da će on u Upravu Kraša, za koju su Pivci najavili osvježenja. Ostaje primijetiti da su u Fortenova grupi na prve napise o Ledićevu odlasku rekli da su to špekulacije te da ih ne žele dodatno komentirati.
Inače, Žitnjak je već duže vrijeme jedina kompanija Fortenova grupe koja u kontekstu burze i obveza koje proizlaze iz statusa uvrštenih dionica nije mrtva, iako su u pogledu samog trgovanja i te dionice jedva žive. Za ostale operativne kompanije, koje su ujedno i perjanice nekadašnjeg Agrokora, ali su u međuvremenu proglašene insolventnim i zrcaljene u nova društva (“plus”), za dva tjedna će i formalno stupiti na snagu odluka ZSE o njihovu isključenju, odnosno prestanku uvrštenja.
Žitnjak je veličinom neusporedivo manji od većine tih “perjanica”, a nije završio u insolventnosti jer nije imao jamstava prije uvođenja izvanredne uprave (ona za roll-up su s jesenašnjim refinanciranjem skinuta).
Prema prošli tjedan objavljenom izvješću, lani je to oduzeće ostvarilo 37 milijuna kuna prihoda ili sedam više nego godinu prije. A nakon 839 tisuća kuna gubitka iskazanog za 2018. prošlu godinu Žitnjak je zaključio s 5,4 milijuna kuna dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close